Лондон ли е следващият технологичен център

Ръс Шоу, съветник за технологиите на кмета на Лондон

Отражение на залеза върху стъклена фасада. Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Отражение на залеза върху стъклена фасада. Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Съветникът по технологичните въпроси на кмета на Лондон, Ръс Шоу анализира растящата стартъп общност в Лондон и перспективите за нея от евентуален Brexit в предаването на Bloombetg TV с Емили Чен "Bloomberg West" от Сан Франциско на 11 март 2016.

 

Лондонската технологична сцена расте много силно. Вероятно това е най-горещият град за стартъпи в Европа. Признавам ви го. Как върви?

Градът се развива като технологичен център в последните 5-6г. Имаме около 10 млн. долара инвестиции в този сектор. С всяка година виждаме все повече стартъпи и растящи компании и дори някои компании, които се продават на печалба.

Имаме подем и много се вълнуваме.

 

Лондонските наеми са едни от най-високите на света. Това не е евтин град. Какво правите, за да помогнете на стартъпите да преодолеят проблемите, свързани с това и как насърчавате растежа им?

В Лондон често се работи в споделени пространства, което е много добре. Има много инкубатори и акселератори. Много стартъпи могат да получат достъп до тези офиси и разбира се, в този случай наемът е много нисък. Това им помага.

Виждаме как технологичните компании се насочват към много различни места в Лондон. И в източната, и в южната част на Лондон.

Много от тях си казват, че няма нужда да са в центъра на Лондон, където е доста скъпо и намират други квартали, където наемите са по-разумни. Но все пак трябва да се погрижим наемите да са достъпни за тези компании.

 

Да вземем например Uber. Кметът на Лондон Борис Джонсън се бори с Uber от самото начало. Черните таксита не са доволни. Каква е вашата позиция към Uber?

Трябва да заемем балансиран подход. Това, което стана с Transport for London, смятаме, че реагираха твърде бурно. Uber направи петиция. Успяха да съберат към 100 000 подписа за много кратко време. Това даде много силно послание към градската управа и Transport for London, че лондончани ценят Uber, че компанията е важна част от икономиката, компания, която расте, навиците за придвижване се променят и все повече хора искат да използват техните услуги.

Затова ние искаме балансиран подход. Разбира се, черните таксита са важна част от историята на града, те предоставят ценна услуга, също както и Uber.

 

Въпреки съпротивата Uber расте експоненциално в Лондон. Какви регулации предвиждате за тях и какво съветвате кмета по този въпрос?

Вместо да правим нещо драстично в момента, защото имаше призиви клиентите да са принудени да чакат 5 мин., преди да потърсят Uber, ние решихме да съберем хората на Uber и да поговорим какво би било най-практично да се направи. Да не предизвикваме свръхрегулация в сектора, но да съберем засегнатите страни на масата и да обсъдим как да постигнем баланс. Какво да направим така че черните таксите, които са важна част от икономиката на града да не се почувстват застрашени, като в същото време компании като Uber и компаниите на споделената икономика, която е много важна - да не пречим на навлизането им.

Тук става дума за баланс.

Кметът Джонсън го разбира много добре. Ние обсъждаме въпроса и мнозина ни слушат. Най-важното е да не се бърза, да се говори повече и да се изработят решенията заедно, така че всички страни да имат полза от това.

 

Кметът Джонсън активно лобира за излизането на Великобритания от ЕС. Колегите от Лондон съобщават, че това се отразява на стартъпите от технологичната общност. Те виждат как инвеститорите започват да се колебаят. Как Лондон ще се справи с въпроса и какво послание ще излъчи?

Технологичният сектор силно каза, че оставането на Великобритания в ЕС е много важно. Аз управлявам една група, наречена Tech London Advocates. Преди няколко месеца направихме проучване с нея. То показа, че 87% от членовете ни искат да останем в ЕС, 10% не бяха сигурни, а 3% казаха, че искат Brexit.

Имаме и други проучвания, от TradeUK - търговската асоциация, която получава сходни резултати.

Така че ясното послание от дигиталната и технологична общност е, че искат Великобритания да остане в ЕС. Предизвикателството е в това, че не е ясно какво следва след Brexit. Има несигурност. Не искаме да плашим никого, но казваме, че не е ясно какво означава излизането.

Другата страна на въпроса е позитивът от оставането в ЕС. Има една инициатива, наречена Digital Single Market - единен цифров пазар. Тя цели да направи по-лесно за стартъпите и растящите компании във Великобритания и Европа да взаимодействат помежду си за намаляване на разходите за ДДС и за достъпни правни разходи.

Опитваме се да разпространяваме това послание, но въпросът е на личен избор. За доста хора изборът е емоционален.

Гледайте цялото интервю във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи