Какво означават данните за инфлацията в Китай

Коментар на Майкъл Снейд, форекс стратег в BNP Paribas

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Потребителските цени в Китай нараснаха с 2,3% на годишна база през февруари, което е най-бързият темп на ръст от средата на 2014 насам. Производствените цени бележат спад 48 пореден месец. Майкъл Снейд от BNP Paribas коментира данните пред Bloomberg.

Как гледате на последните данни за инфлацията в Китай? Излязоха данните за индекса на потребителските цени, които изглеждат доста силни, но голямо влияние оказаха цените на храните, което прави по-труден анализа. Освен това излязоха и производствените цени, като според някои спадът там най-после стигна дъното. Как смятате Вие?

Бих пренебрегнал данните за потребителската инфлация заради сезонния фактор и влиянието на Китайската нова година. Производствените цени отразяват структурните проблеми, които има Китай, проблемът със свръхкапацитета. Това е проблем, за чието решаване ще е необходимо време. Индексът на производствените цени може и да бележи по-ниски спадове, но вероятно данните ще останат слаби.

Хората си задават въпроса дали индексът на производствените цени е достигнал най-ниската си точка и дали дефлационният натиск ще спре. Именно това има значение за останалата част на света, защото това е дефлацията, която Китай изнася извън границите на страната. Виждате ли края на цялата тази дефлационна история?
 
Не, вероятно дефлацията ще остане налице. Бях в Азия през миналата седмица и сериозно внимание се обръща на валутния курс на юана и натискът към поевтиняването му. Изглежда много ясно, че Китайската народна банка иска да поддържа валутния курс стабилен спрямо кошница от валути, но пазарните участници все още се фокусират прекалено много върху валутния курс на юана спрямо долара. Перспективите пред долара все още са много важни за това как хората възприемат дефлационния натиск върху юана.

Очаквате ли Китай да девалвира още валутата си? Чуват се гласове, че тъй като доларът поскъпва, а юанът е фиксиран към него, може да се наложи девалвация спрямо долара, за да не поскъпне юана спрямо всички останали търговски партньори на Китай. Именно това ли се опитват да осигурят?

Именно. Всичко това прави ситуацията много сложна. Ако доларът отново започне да поскъпва, това значи, че и валутният курс на долара спрямо юана трябва да тръгне нагоре, за да остане юанът стабилен спрямо кошницата от валути. Ако това се случи сега, пазарните участници ще гледат на ръста на валутния курс като на поевтиняване на юана, което може да доведе до още изтичания на капитали от Китай, което е притеснително за Китайската народна банка.

 

Последни новини
Още от Анализи