Adecco: Едно на всеки две работни места е заплашено заради технологиите

Интервю с главния изпълнителен директор на компанията Ален Дихейз

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор на Adecco коментира пред Bloomberg ефектите от излизане на Великобритания от ЕС и ситуацията на пазара на труда в страната.

По отношение на Великобритания, изглежда трудно да се характеризира количествено каква е несигурността от евентуален Brexit и какви ще са ефектите върху реалната икономика? Отрази ли се тя на Вашата дейност?

Не се отрази. На този етап не. Със сигурност британците ще трябва да вземат своето решение на 23 юни. Лично аз мисля, че Великобритания ще е по-силна заедно с Европа, както и Европа ще е по-силна с Великобритания. Убеден съм в това. По отношение на икономиката несигурността никога не е нещо хубаво. С несигурността идва и липсата на растеж, а с липсата на растеж и липсата на заетост. На този етап обаче все още не сме видели признаци за негативно влияние във Великобритания.

Опитвам се да разбера как работи вашият пазар. Наемате ли временни служители от ЕС, които да работят във Великобритания? Смятате ли, че Лондон ще пострада, или, че вашият бизнес модел ще пострада в случай на Brexit?

В повечето случаи работим с местни клиенти, или с местни клонове на международни клиенти с местни хора. Така работи голяма част от бизнеса ни с временна заетост. Всяка година обаче ние изготвяме Глобалният индекс за конкурентостта на талантите. Една от главните точки е това, което наричаме циркулацията на мозъци. В момента Великобритания е на седмо място в класацията, което е много добре. Страхуваме се, че с излизането от ЕС, циркулацията на мозъци, привличането на таланти ще намалее. Обръщаме внимание и на дългосрочните последствия, не само на краткосрочните. На привлекателността, а след това и на конкурентоспособността на британската икономика, които може да са застрашени. Това е дългосрочният проблем, който виждаме за Великобритания, а не някакви негативни признаци за бизнеса ни в момента. Привлекателността е много важна по отношение на глобалната конкурентоспособност.

Фокусираме се много върху пазара на труда. Дайте ни представа за това ка видовете позиции за временни служители са се променили. Може би в квалифицираността, изискваща се за тези позиции, защото Y поколението работи по различен начин и технологиите се отразяват по различен начин, или ситуацията е много подобна на нивата от преди кризата?

Зависи от страната. Ако вземем Великобритания например 50% от растежа в заетостта беше реализиран в сектора на нискоквалифицираните работни места. Там растежът беше най-силен. Това е предизвикателство пред много икономики – да намерят работа за нискоквалифицираните. По отношение на висококвалифицираните, налице е по-скоро недостиг и няма безработица. Предизвикателствата пред всички държави са свързани с нискоквалифицираните и особено с новите технологични тенденции – роботизацията, автоматизацията, големите масиви от данни. Много работни места...

Ще бъдат загубени?

Абсолютно. Една на всеки две позиции е в опасност заради тези нови тенденции. И това са най-вече работните позиции, на които работят нискоквалифицираните, повторяеми задачи, на които им липсва елемент на креативност или социална интелигентност.

Последни новини
Още от Анализи