Ще поскъпне ли петролът догодина

Коментар на Тим Хейууд, инвестиционен директор на Gam

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Брентът пак е под $40 за барел. Накъде смятате, че ще тръгне петрола?

Много рядко може да се види 2-годишен спад на петрола, последван от нов спад. И преди сме имали спадове за период от 2 години, връщайки се назад до 1998. Базирайки се на миналия ни опит очакваме петролът да поскъпне през следващата година, не задължително днес или утре. Считаме, че ще има баланс между търсенето и предлагането до края на годината. Броят на работещите сонди за добив на петрол пада и е вярно, че зимата беше мека, което несъмнено доведе до лек спад в потреблението. Европейците обаче все още потребяват по 14 млн. барела на ден всяка година, докато Китай продължава да увеличава темпът, с който внася петрол. Има нужда търсенето да се подобри малко. От гледна точка на предлагането нещата вече се променят. Сделката ще помогне за възстановяването на цената. Да очакваме нов спад в цената на петрола ще е необикновено.

Продължаваме с норвежкия държавен фонд и начина, по който той беше управляван напоследък. Какво правят правителствените фондове, за да се справят с поевтиняването на петрола? Изглежда те се отразиха на много класове активи. Хората говориха за това, че те са преориентирали своите портфейли и са продали различни акции, отдавайки това на турбуленцията на пазарите. Нестабилността, срещу която са изправени тези държави, се разпространява, нали?

Несъмнено. От много правителствени фондове се изтеглят средства и се заличават инвестиции, направени в миналото. Това се отрази на дяловете на определени фондове. Евтиният петрол от друга страна остави на хората повече разполагаем доход, но дали потребяват тези допълнителни средства? Може би не толкова, колкото очаквахме. По-тревожното за пазара е да видят как някои от най-големите инвеститори продават дяловете си.

 

Последни новини
Още от Анализи