Стабилно ли е възстановяването на акциите в САЩ

Анализ на пазарите през последната половин година и очакванията за паричната политика и инфлационните настроения в САЩ

Петролна сонда: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролна сонда: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Глобалният стратег за акциите на NOMURA, Майкъл Кърц в разговор за Bloomberg за пазара на акциите, зараждащата се инфлация в САЩ и очакванията за паричната политика на ФЕД.

 

Разкажете ни какво се случва в момента? Сега имаме покачване. То стабилно ли е? Това искат да знаят всички и изглежда, че последните няколко месеца бяха отклонение.

 

Да, отклонение, но то беше предизвикано от много сериозни потенциални удари върху световната система. В началото на новата година имахме рискове от сериозно обезценяване на китайската валута, дължащо се на развитието на страната. Цените на петрола спадаха в поредица продължила от ноември до януари и имахме сериозните притесненията дали Фед ще вдигне лихвата през декември, както и дали ще ги има четирите повишения на лихвата, планирани в тяхната т.нар. „точкова графика“, и дали те нямаше да поставят щатската икономика отново в рецесия или в състояние на дефлация. За щастие, много от тези належащи рискове сякаш се преместиха донякъде на заден план. Китай, в общи линии, удържаха фронта и не допуснаха сериозно обезценяване на валутата си. А което е още по-важно – данните от САЩ изглеждат много по-стабилни...

 

Така е. А излизат и данните за заплатите, които може да потвърдят или да опровергаят това...

 

Да, смятаме, че данните за заплатите ще дойдат с увеличение от над 200 хил. работни места и това означава, че дефлационната търговия през първата половина на годината вероятно не уцели прогнозата...

 

В САЩ вече дори имаме първи признаци на инфлация, нали така?...

 

Точно така. А основният извод тук е, че в крайна сметка, ако търсенето в САЩ е непроменено и това определено е тенденцията в данните през последните няколко седмици, то вероятно не изпадаме в истински дефлационна глобална среда.

 

Няколко души, които седяха на вашето място предполагаха, преди седмица или месец, че няма да има повече повишения на лихвите тази година, а вече говорят за септември. А аз си мисля, че отново виждам дежавю.

 

Аз бих отишъл една стъпка по-напред. Нашите икономисти все още смятат, че ще видим две повишения на лихвата тази година. Едно през юни и едно през декември. Но важното тук от пазарите е не просто дали Фед ще вдига лихвите или не. Въпросът пред пазарите е дали има достатъчно сила и трайност във възстановяването в САЩ, за да може да се поемат или понесат тези повишения на лихвите? И мисля, че причината акциите да се справят толкова добре през последните две седмици, въпреки факта, че очакванията за Фед се покачват е, защото американските икономически данни също са се подобрили до точката, в която те казват, че по същество американската икономика е по-готова за тези повишения.

 

Разбирам. Затова ли виждаме и петролът да се покачва от дъната, които видяхме? Хората видяха петролът как достига дъното си, но петролът и акциите станаха взаимно свързани – кой да се сети?

 

Разбира се, петролът често реагира на ръст в световното търсене, както и акциите, така че през повечето време петролът и акциите се движат в една и също посока. А аз мисля, че при тези нива на петрола, въпреки че ниските цени на петрола в средно- и дългосрочен план вероятно все още ще бъдат много полезни за световното търсене, то инвеститорите с основание са притеснени, че петролът на тези нива би могъл да доведе до рискове за платежоспососбността или от фалит, независимо дали ще е в голяма икономика, произвеждаща петрол – да речем Бразилия, или дали е в областта на високодоходните енергопроизводители в Америка. Така че петролът на тези нива все повече носи тези рискове, както и по-дългосрочни ползи, а пазарите обръщат много повече внимание на рисковете от спад.

 

Последни новини
Още от Анализи