САЩ ще избегнат рецесията

Роджър Олтман, основател и изп. председател на Evercore

Роджър Олтман, основател и изп. председател на Evercore в студиото на Bloomberg, Ню Йорк. Photographer: Chris Goodney/Bloomberg Роджър Олтман, основател и изп. председател на Evercore в студиото на Bloomberg, Ню Йорк. Photographer: Chris Goodney/Bloomberg

Роджър Олтман, основател и изп. председател на Evercore за опасността от рецесия в САЩ - интервю за Bloomberg на 4 март 2016.

 

Като гледате данните от Европа, след като следихме доста Азия и американската икономика показва смесена картина. Какво мислите?

Най-големият проблем в Ню Йорк е краткосрочният и средносрочен изглед на американската икономика. 

Води се голям дебат дали ще има рецесия или не. Аз мисля, че няма да имаме рецесия. Американската икономика остава стабилна, не особено вълнуваща, но расте с добри 2%.

Хората забравят, че делът на износа на САЩ е 15% и затова глобалната слабост има ограничен ефект върху нас.

Лично аз смятам за единствена сериозна заплаха за американската икономика като риск от рецесия самите финансови пазари. И дали повишението на ликвидността и слабост на финансовите пазари би изплашила потребителите или бизнеса и дали би предизвикала серия от негативни ефекти.

Според мен перспективата за САЩ е добра.

Европа - данните показват ситуация в духа на макроикономическата картина. Европа леко се надига в рамките на 1%. Това бихме очаквали на фона на състоянието на банките и дълговата криза. Да не забравяме, че това стана едва през 2011-2012. Имаше дълъг дебат колко време ще бъде нужно - така че не бихме очаквали друго.

Не намирам основания за изненада. Европейската слабост е това, което бихме очаквали да видим, ако бяхме историци.

 

Май имаме турбулентни времена от август, когато пазарите се сринаха, после се възстановиха. А в началото на тази година пак имаше спад. Какво е значението на самата тази волатилност спрямо общото ниво на пазарите? Засяга ли икономиката?

Начинът, по който може да засегне икономиката стана ясен за кратко през август миналата година и преди 4 седмици. Пиковете във волатилността са обратно свързани с пазара на акции: колкото е по-висока волатилността, особено ако подскача, толкова по-ниски са пазарите.

Ако имаме достатъчен скок и достатъчна пазарна слабост от другата страна, можем да стигнем до момента, за който говорих преди малко - бизнесът и потребителите да се изплашат и негативен ефект като цяло.

Това е пътят, по който VIX и неговите символи се разпространяват в икономиката. В момента не сме в такава ситуация.

VIX е надолу и пазарите са силни.

Големият въпрос е дали волатилността от август миналата година и последните 4 седмици ще се върне отново?

Аз мисля, че ще се върне.

 

Но още не виждате отражение над американските потребители?

О, това е едно от нещата, което твърде много хора пропускат. Две трети от американския БВП е създаван от потреблението. Повечето данни от потребителите насърчават, не обезсърчават.

Най-новите данни за покупките на потребителите са солидни и бихме очаквали точно това, с ниските цени на горивата, със заплатите които започват да се повишават, устойчивият ръст на откриване на работни места.

Потребителят е спокоен и дава резултати, които може да са леко извън темата, но сравнително добри и затова и американската икономика, две трети от която се крепи на потребителите, е ок.

 

 

Последни новини
Още от Анализи