Австралия разчита на туризъм и образование

Пол Блоксъм, гл. икономист HSBC за Австралия и Нова Зеландия

Строежи в центъра на Сидни на Lend Lease Group. Синди, Австралия. 17/2/2016. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Строежи в центъра на Сидни на Lend Lease Group. Синди, Австралия. 17/2/2016. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg

Пол Блоксъм, гл. икономист HSBC за Австралия и Нова Зеландия за секторите, в които вижда устойчиво развитие - интервю от Сидни за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 4 март 2016.

 

Имаме ли начало на устойчиво възстановяване в Австралия?     

Смятаме, че австралийската икономика е доста добре като имаме предвид този спад от 60% на цените на суровините от 2011, забавянето в Китай и намаляването на икономиката й от инвестициите, както и слабостта на глобалната търговия.

Ние говорим за това отдавна: как растежът се балансира далеч от зависимостта си от добивната индустрия и повече насочена към имотния сектор и услугите. Ниската валута и ниските лихви подкрепят и двата сектора.

Силните връзки със средната класа в Азия подкрепя търсенето в туризма и услугите в образованието. И двете според нас ще продължават да подкрепят устойчивостта на Австралия.

 

Споменахте имотите, а в Австралия се вдигна доста шум в последните няколко седмици за потенциален балон, както и за обема ипотечни кредити.

Не виждаме имотен балон в Австралия.

Имаме много високи цени на имотите, но повечето други градове в света също имат високи цени в момента.

В Синди имотите рязко поскъпнаха, както и в Мелбърн, но виждаме признаци за стабилизирането им. Приземяването в Австралия бе главно при  високодоходните домакинства, главно при домакинства, търсещи услуги към дълга.

 

Това е свързано с лихвените нива. Май имаме мерки за облекчение от RBA, но вероятно темповете на растеж променят нещата?

RBA сигнализира, че може да намали лихвите, ако има нужда. Основната тема тук е същата, както и в останалата част от света. Ниска инфлация, както и в Австралия. Стигна долната цел на RBA.

Ние очакваме вероятно да падне и под минималния праг на банката в следващите няколко тримесечия.

Централната банка има възможности да осигури повече подкрепа за растежа, ако трябва. Ние смятаме, че ще намалят лихвите в края на годината, вместо да ги оставят без промяна.

 

Затова ли пада доходността по облигациите? Правителството възползва ли се от тях, за да вземе още кредит за фискалните стимули, от които има нужда?

Годината е изборна в Австралия. Очакваме изборите да бъдат насрочени между юли и септември. В изборна година обикновено правителството харчи повече от обичайното.

Много е възможно да се възползва от ниската доходност по облигациите.

 

Кой е най-големият проблем пред икономиката, след като суровините драстично спаднаха?

Ние смятаме, че най-големият риск за Австралия в момента е продължаващото търсене от азиатските потребители за австралийски услуги. Износът на туризъм и образование са водещите двигатели на растежа в Австралия в последно време.

В Австралия пристигнаха над 1 млн. китайски туристи миналата година. Ръст от 350 000 преди 5г.

Ако това търсене се забави, това би представлявало риск.

Азиатското търсене за австралийски услуги, което сега е източник на ръст, се превръща в потенциален източник на риск.

 

Като говорите за азиатските потребители, да видим и Китай. Имаме конгрес на партията този уикенд. Какво мислите ще иска да постигне ККП?

Продължаваме да се надяваме, че китайската икономика ще продължи да расте силно. Знаем, че тя се преориентира от инвестиционно подкрепяна към по-потребителски ориентирана.

Ако успеят да направят прехода възможно най-плавно, това би помогнало силно на растежа в Австралия.

Защото и ние се пренасочваме от растеж, воден от добивната индустрия към зависимост от търсенето на услуги при нас.

Силата на китайския потребител и желанието им да купуват услуги от Австралия е главният фактор на предстоящия растеж на Австралия.

Гледайте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи