Какво трябва да знаем за Конгреса на Народната партия в Китай

Близо 3000 официални лица ще се съберат в Пекин на 5 март

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Конгресът на народната партия в Китай, на който всяка година се събират около 3000 от най-влиятелните официални лица в Пекин, ще започне на 5 март и вече започна да става все по-важна тема за пазарите.

Конгресът е място, на което се взимат много важни решения за бъдещите мерки и развитие на втората по големина икономика в света, а освен това е един от не толкова честите случаи, в които голяма част от тях се изправят пред медиите и позволяват по-дълбок поглед в политическите си планове.

През тази година Конгресът ще събере 2943 партийни лидери, представители на правителството, директори на компании и военнокомандващи, които ще се съберат в Пекин от 35 области в страната, включително провинции и региони, сред които полуавтономните Хонконг и Макао.

На Конгреса през тази година фокусът ще падне върху разработването на новия 5-годишен план за развитието на китайската икономика през следващите 5 години. Срещата може да се окаже ключова за разбирането на това как правителството планира да контролира забавянето в растежа без да попадне в „капана на средните доходи“ - ситуация, в която след като дадена държава реализира определено ниво на доходите, но не успява да продължи да ги увеличава.

Кулминацията на срещата ще е речта на премиера Ли Къциян в края на Конгреса, която може да продължи да отеква в продължение на месеци. През миналата година Ли Къциян сравни плана за икономически реформи в Китай със „забиването на нож в собствената си плът“.

Китайската икономика обаче е изправена пред сериозни трудности, които трябва да преодолее, като сред тях са липсата на основен двигател на растежа, преходът към по-голяма роля на услугите в икономиката и изтичането на капитали от страната през последните месеци заради действията на Фед и очакванията към американската парична институция.

 

Последни новини
Още от Анализи