Наистина зависим ли е Фед от данните

Според RBC, ако през март няма повишаване на лихвите в САШ, това не е така

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ако Фед не повиши лихвите на срещата си през март, това ще покаже, че институцията действа по точно противоположния начин на първоначално обявения, а именно, че решенията и не са зависими от данните. Това казаха от RBC Capital Markets.

„Въпреки всички усилия, които Фед вложи в това да покаже на пазарите, че решенията за паричната политика са зависими от данните, бездействие на срещата през март (каквато е най-вероятната ни прогноза) ще докаже точно обратното“, написа главният икономист Том Порчели.

Централните банкери от Фед отдавна използват фразата „зависим от данните“, за да опишат бъдещия курс на паричната политика в опит да си оставят максимално широко поле за действие в зависимост от развитието на икономическите и финансовите условия. Главните данни от САЩ, които Фед следи при вземане на решения за паричната политика, а именно инфлацията и безработицата остават силни и базирайки се на тях паричната институция би следвало да предприеме повишение на лихвите. Въпреки това инвеститорите виждат почти нулева вероятност това да се случи през март, а прогнозите за вдигане на лихвите до края на годината не са много по-оптимистични.

Влошаването на световната икономическа ситуация и на световните пазари накара Фед да успокои темпа, с който насочваше пазарите към 4 повишения на лихвите в САЩ през 2016, но според  RBC това ще е в противоречие с предварително заявената от Фед „зависимост от данните“.

 

Последни новини
Още от Анализи