Какво означава победата на реформаторите в Иран

Бесма Момани, CIGI и Чарлз Нюсъм, Invested Wealth&Investment

Рафинерията South Pars, Асалуе, Иран. 2005.Photographer: Ramin Talaie/Bloomberg News Рафинерията South Pars, Асалуе, Иран. 2005.Photographer: Ramin Talaie/Bloomberg News

Бесма Момани, CIGI и Чарлз Нюсъм, Invested Wealth&Investment анализират изборните резултати в Иран, победата на реформаторите в Техеран и излизането на страната на петролните пазари в интервю на Анна Едуардс и Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон на 29 февруари 2016.

 

Изборните резултати в Иран ще бъдат коментирани по различен начин. Иранците избираха два органа, но по-важно е Асамблеята на експертите. Какво мислите за резултатите досега?

Видяхме голяма избирателна активност, защото желанието на иранците да гласуват е огромно.

Мнозина отбелязват реалния град на младите хора да кажат мнението си.

Асамблеята на експертите е важна, защото тя избира следващия върховен духовен лидер.

Виждаме, че реформаторите постигнаха успех, особено в Техеран. Това се очакваше, защото столицата е космополитен град и тази подкрепа се очакваше.

Това, което бе изненадващо е влизането в Асамблеята на експертите на много реформатори.

Рафсанджани, Рохани и други, които ще се опитат да преориентират страната в друга посока поемат контрола в този важен съвет.

 

Какво ще кажете за отношенията между Рохани и върховния лидер?

Сегашният върховен лидер и президентът вероятно имат обтегнати отношения.

Върховният лидер по някакъв начин се опитва да пренебрегне Рохани. С Рафсанджани и Рохани и много други, които влизат в Асамблеята на експертите от лагера на реформаторите, виждаме възможност те точно да изберат следващия върховен лидер. Той може да бъде по-свободомислещ човек, вероятно по-открит към Запада, може да облекчи стриктния социален контрол в Иран.

Всичко това е много хубаво за бъдещето на страната.

 

Част от дебата е какво ще изберат реформистите - дали ще изберат финансовата реформа, преките чуждестранни инвестиции или радикални социални промени? Това ще определи бъдещето и вероятно ще бъде толерирано от аятолах Хаменей, по-скоро, отколкото радикалната социална реформа в страната, нали?

Точно така. Вероятно целта ще бъде да се насочат към икономиката. Резултатите ще се усетят от всички.

Смятам, че вниманието ще бъде насочено към икономическите реформи. Отчасти дебатът ще засегне ПЧИ, за да могат повече чуждестранни компании да дойдат в Иран. Не само вдигането на част от санкциите, които тежат над иранската икономика, особено за SWIFT транзакциите. Всичко това ще бъде в рамките на новата посока, по която ще поеме Иран.

Но не  казвам, че няма да има пречки, цащото хардлайнерите контролират изцяло икономиката и се възползват от санкциите. Те са посредниците.

 

Те ли държат реалната власт?

Те държат икономическата власт. Върховният духовен водач е от хардлайнерите и те контролират и външната политика, в която мнозина искат големи промени.

Но последната дума по нея има върховният лидер на Иран.

 

Смятате ли, че европейският бизнес и като цяло западните компании ще побързат, както някои вече правят, да влязат в Иран, след като някои санкции отпаднаха? Други казват, че остават още санкции и средата е доста сложна за тях.

Да, средата е много сложна, особено заради договорното право. То не е като на Запад.

Мнозина инвеститори се тревожат да навлязат в такава страна, в която не знаят дали правата им ще бъдат защитени.

Виждаме доста китайски и индийски компании, които рискуват повече в тази област. Те навлизат в Иран.

Мисля, че Западът ще се забави. Особено САЩ, защото техните инвеститори са съветвани да не ходят в Иран, заради неблагоприятната за тях правна среда.

 

Иран бе освободен от санкциите и участва на петролния пазар. Няма да се откажат и да приемат страната на саудитците и руснаците.

Чарлз Нюсъм, Invested Wealth&Investment: Има големи възможности в Иран и редица компании като Peugeot-Citroen и други, които много се вълнуват от възможностите в страната.

Peugeot-Citroen например има дължа история в Иран, десетилетна история на производство и износ на коли. Те ще искат да се върнат там.

Има и много възможности. Но инвеститорите в акции според мен трябва да седят и да чакат. Има един фонд, който току-що започна търговия. Изглежда интересно, но аз смятам, че трябва да изчакаме.

Бесма Момани, CIGI: Много е важно за тях да успеят да се върнат на петролния пазар.

Те бяха изключени напълно за 3г. Имат нужда от пазара. Обществото е гладно за икономически промени.

Това трябва да направи Рохани.

Не виждам как ще приеме идеята на руснаците и саудитците да замрази производството. Няма как да стане.

Имаше една среща на ОПЕК, на която иранците казаха, че замразяването е чудесна идея, но няма как да се включат.

Ще видим да се връщат веднага, щом е възможно.

Е, реалният проблем е в това, че петролопроводите не са готови да поемат пълния капацитет още. Трябва да се осъвремени инфраструктурата и тук ще помогне европейският опит.

 

Последни новини
Още от Анализи