UBS: Турция може да има проблем с рефинансиране на дългове

Рамин Накиса, глобален макро стратег в UBS

Ахмет Давутоглу, премиер на Турция. Снимка: Luke Macgregor/Bloomberg Ахмет Давутоглу, премиер на Турция. Снимка: Luke Macgregor/Bloomberg

Рамин Накиса, глобален макро стратег в UBS коментира пред Bloomberg експозицията на банките към петрола и развиващите се пазари и проблемите, които могат да се появят при криза на развиващите се пазари.

Кой е по-големият проблем за банките? Експозицията към петрола или средата на ниски лихвени проценти?

Мисля, че петролът ще бъде волатилен, както и експозицията, но не сред всички. Това не е широкоразпространен проблем. Само определени имена имат този проблем. Друг фактор, който трябва да отчетем е и експозицията към развиващите се пазари. Испанските банки например имат експозиция към Латинска Америка, а британските банки към Азия. В зависимост от това къде на развиващите се пазари считате, че ще има криза, трябва да действате избирателно. Ние считаме, че проблемите на развиващите се пазари ще се проявят там, където счетоводните баланси са най-слаби. Например държавите, които имат много външен дълг, деноминиран в твърда валута. Например Турция и Индонезия. Това са местата, на които смятаме, че може да има натиск към поевтиняване на валутите, а също и върху рисковите активи.

Вие бяхте в Турция. Страната обаче се притеснява не за собственото си положение, а за нас.

Да, един от опашатите рискове, за които говорят, е европейската банкова система. На тях им се хареса моята забележка, че в банковия сектор в Европа няма системна криза. Голяма част от турския дълг е деноминиран в евро и долари. И ако имаше криза в европейските банки, те гледат на това като на опашат риск. Нещо друго, за което говореха, беше смяната на гуверньора на централната банка, както и новите избори. Това са нещата, за които се тревожат. Неустойчивият растеж обаче не беше в списъка им с тревоги.

На хоризонта навсякъде се виждат кранове.

Именно, в целия Истанбул се строеше. Възможно е растежът, който виждаме в момента в Турция, да е неустойчив. Освен това той е финансиран от външен дълг, който може да бъде труден за рефинансиране, при поевтиняване на валутата. Ако лирата започне да поевтинява, това може да се превърне в реален проблем. Може да се превърне в начална точка на следващата криза, след проблемите с петрола, които наблюдаваме.

Когато анализирате какво може да се случи в страни като Русия и Бразилия, какво виждате? Някои анализатори казват, че в страни като Бразилия може да назреят сериозни проблеми. Говоря за истинска криза на развиващите се пазари. Ако се върнем назад към времето на Грийнспан начело на Фед и Азиатската финансова криза, готови ли са централните банки да се справят с такава история?

Притеснени сме, че голяма част от държавните предприятия са готови да спасят корпорациите, финансирали се с чуждестранен дълг. Счетоводните баланси на тези държавни компании обаче ще бъдат ударени, ако те наистина спасят проблемните компании. Това може да е проблем, който стои в бъдеще. По този начин проблемът може да бъде пренесен на  държавно ниво, което да увеличи риска на държавно ниво, а по този начин и суверенния спреда. Притеснително е как ще продължат да рефинансират дълговете си, когато този спред се увеличи. Голяма част от дълга е краткосрочен. Турските емисии може да са трудни за рефинансиране, защото наближават падежа си. Може да видим същия проблем и на пазара на високодоходоносни облигации в САЩ, защото щом спредовете започнат да растат, няма да има емисии и рефинансирането ще стане трудно.

 

Последни новини
Още от Анализи