Тревогите за глобалния ръст са погрешни

Марк Марфарланд, глобален гл. икономист, Coutts &Co

Мърлайън, лъвът-русалка, символ на Сингапур. Photographer: Munshi Ahmed/Bloomberg News Мърлайън, лъвът-русалка, символ на Сингапур. Photographer: Munshi Ahmed/Bloomberg News

Марк Марфарланд, глобален гл. икономист, Coutts &Co коментира развиващите се пазари в интервю за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 25 февруари 2016.

 

Тревожите ли се?

Не съвсем. Оптимисти сме за събитията от последните 2-3 месеца.

 

Какво виждате? Последните 2-3 месеца бяха ужасни!

Последните 2-3 месеца имахме водена от настроенията преоценка на глобалния риск. Но фундаментите са доста добри за нас.

В дългосрочен план виждаме как ниските цени на петрола ще създадат по-високи темпове на растеж през 2017.

 

Според вас няма нужда да се пришпорва глобалния икономически ръст, както иска МВФ, така ли? Те искат спешни мерки, а вие казвате, че всичко е наред.

Един от проблемите в момента е доверието и липсата му. Много е лесно да се изгуби доверието на хората, когато се повтарят само лоши новини.

Ако имате добро изявление от Г20, а МВФ казва, че условията се подобряват, това също е добре за доверието и означава, че има по-малко негативи.

 

Какво според вас трябва да направят централните банки, за да ни помогнат?

Ролята на централните банки в голяма степен приключи.

Имаме доста QE от САЩ, негативни лихви, които явно не работят. Трябва да започнем да виждаме фискални мерки и вероятно повече макроикономическа либерализация на трудовия пазар, за да се позволи на повече ръст на производителността.

 

Това, което виждате при фундаментите как обяснява валутните флуктуации?

Две неща се случват:

  1. Първо - имаме преоценка на американските лихви. Пазарите пренасят във времето очакваното повишение на лихвите в САЩ и това подценява долара.
  2. Освен това имаме спад в апетита към риск, който отчетливо забелязвахме на пазара в последните 2-3 месеца. Това създаде доста позиции в йената и еврото като валути-убежища срещу долара.

 

Да, но има растящ брой хора, които започват да гледат към развиващите се пазари и стават по-бичи настроени към тях. Какво виждате вие, което подкрепя това мнение или с какво ще му противоречите?

Ние смятаме, че развиващите се пазари изглеждат добре, но само в една област: Азиатско-Тихоокеанският регион.

Правихме оценка на рисковите премии в Латинска Америка, Източна Европа и Близкия изток. В голяма степен рисковите премии все още не са достатъчно високи.

Дори да получавате висока възвращаемост, при очакваното понижение на лихвите, компенсацията за риска все още не е достатъчно голяма.

 

Кое подкрепя развиващите се пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион?

Те са потребители на петрол, а не производители.

И не е само петролът. Паладият например силно се понижи, голяма част от цените на земеделски продукти - също. Това е спад, основан на суровините.

 

Как се отразява на Европа?

Ние сме оптимисти. Трябва да мислите за разходите на производство и ако успеете да инвестирате след спада в горивата.

Потребителите се справят доста добре, когато сметките за горива падат. Потребителите се справят и когато цените на жилищата растат, заради ниските лихви.

 

Тревожите ли се от Brexit?

Смятаме, че това е поредният случай на много приказки предварително, но нищо няма да стане, докато не гласуват през юни.

 

Последни новини
Още от Анализи