Сблъсъкът на Уолстрийт и Мейнстрийт

Дивергенция в пазара на имоти и състоянието на американската икономиката

Уолстрийт, Ню-Йорк САЩ: фотограф Daniel Acker/Bloomberg Уолстрийт, Ню-Йорк САЩ: фотограф Daniel Acker/Bloomberg

Уолстрийт изглежда притеснен, ако наблюдаваме реакциите на институционалните инвеститори и движенията на пазара, докато настроението на Мейнстрийт е доста оптимистично.

Точно обратна беше картинката преди Голямата рецесия (финансовата криза) и спукването на ипотечният балон през 2008 – 2009 г.

Ще повиши ли Федералният резерв на САЩ лихвите през март ? Пазарът казва не, а централните банкери казват, може би.

Заместник председателят на Фед, Стенли Фишер в сряда 24 февруари в изявление, остави "вратата за увеличение на лихвеният процент през март, твърдо отворена". Междувременно, колегата му в Канзас Сити, Естер Джордж отбеляза, че повишение през следващия месец "абсолютно трябва да е на масата."

Такива коментари има вероятност да предизвикат реакцията на инвеститорите от Уолстрийт, които се опитват да хеджират позициите си, за да избегнат рисковете, поради нестабилността и високата волатилност на пазарите.

В същото време, икономическите данни от най-голямата икономика САЩ остават силни, което подчертава тенденцията за възстановяване и специално продажбите на нови жилища. Индикатора, измерващ съществуващите и новопродадените еднофамилни домове е на най-високото си ниво от 2009 г. насам, което показва на инвеститорите, че има значително увеличение на ипотечните кредити, което от друга страна е най-значимият фактор за нивото на продажбите в други потребителски индустрии, което значи че се засилва потреблението, а от там цените се покачват, както и индекса на потребителските цени, който измерва инфлацията, което е ключът за растеж на икономиката. 

Фед запази нивото за целева инфлация от 2% за 2016 г. Покачващият се тренд в жилищния сектор в САЩ се подчертава и от силните резултати на компаниите в този сектор. 

Технически погледнато се наблюдава „дивергенция“ и т.н. разминаване на Уолстрийт с Мейнстрийт. Най-големият въпрос, който трябва инвеститори, търговци и анализатори в момента да обсъдят и отговорят е, колко дълго тази разлика може да се задържи ?

Графиката изобразява дивергенция, между индекса измерител на американската икономика S&P500 и показателят измерващ жилищния пазар в САЩ.   

Последни новини
Още от Начало