Какво трябва да прави един корпоративен лидер в период на нестабилност

Кое е най-важно, за да върви една компания напред

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Антоан Фрерот, главен изпълнителен директор на Veolia Environnement и вицепрезидентът на Rothschild Паоло Скларони коментираха пред Bloomberg какво трябва да прави мениджмънта на високо ниво, за да носи добри резултати на компанията.

Кое е най-голямото Ви притеснение? Говорихте за приоритети си, след излизането на финансовите резултати днес. Кое е най-голямото Ви притеснение? Да загубите най-талантливите си служители, поддържането им мотивирани, разчитането на пазарите, или поддържането на добри отношения с акционерите?

Главният ми приоритет е да обединявам компанията. В компанията има много заинтересовани страни. Първата ми мисия е да проверя дали всички заинтересовани страни могат да получат това, което искат, обвързвайки се с компанията. Заинтересованите страни са много – акционерите, клиентите, служителите, но и много други по-малки заинтересовани страни. Моята мисия е да съм сигурен, че всички те са способни да продължат да работят заедно и да се отдават все повече на компанията. Да са сигурни, че никой от тях няма да загърби интересите си. Трябва връзката в групата и компанията да става все по-силна.

Именно това биха искали повечето главни изпълнителни директори, но предполагам, че въпросът е как да го постигнеш. Какъв лидер трябва да бъде човек, за да води компаниите в наши дни?

Всеки мисли, че нашето време е по-трудно в сравнение с миналото, но това не е вярно. Времената винаги са трудни. Изпълнителен директор съм в продължение на 19 години и винаги се преминава през нестабилни периоди. Рецептата е да имаш много проста стратегия, лесна за обяснение, ясна и след това да мотивираш всички да работят за реализирането на тази стратегия. Разликата между това да имаш мотивирани служители в компанията и немотивирани служители, е огромна. И само мотивираните служители могат да постигнат всяка цел.

Спомняте ли си 2008, когато се случи кризата. Вероятно това е бил един от най-трудните Ви моменти. Каква беше  първата Ви реакция?

2008-2009 бяха драматични времена. Цените се сриваха. Кредиторите не ни плащаха. Отново – важни са мотивацията и това да държиш хората заедно. Това е най-важната задача на главния изпълнителен директор.

Колко често разговаряте с акционерите и анализаторите? По-трудно ли е сега, отколкото преди 10 години, защото пазарът е толкова по-голям?

Не мисля, че е по-трудно. Днес общността на акционерите разбира по-добре отколкото преди 10 години, че има и други заинтересовани страни и е в интерес на акционерите, особено в средносрочен и дългосрочен план, да са сигурни, че всеки в компанията е доволен, включително служителите, клиентите и т.н. Мисля, че сега  общността на акционерите разбира, че не са сами в компанията.

 

Последни новини
Още от Анализи