Смешно ли е предложението за замразяване на добивите

Райън Чилкот, Bloomberg и Питър Розенстрайх, директор пазарна стратегия, Swissquote Bank с коментар за предложението за замразяване на добивите на петрола

Платформа на Pemex в Мексиканския залив, 29 март 2014. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg Платформа на Pemex в Мексиканския залив, 29 март 2014. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg

Питър Розенстрайх, директор пазарна стратегия, Swissquote Bank и Райън Чилкот, Bloomberg с коментар за предложението за замразяване на добивите на петрола.

Райън Чилкот, Bloomberg: Вижте подробностите, които иранският министър на петрола посочва, като казва, че сделката е "смешна". Няма нищо против идеята руснаците и саудитците да замразят своите добиви на петрол.

Смята за смешна идеята, че Иран, който в последните няколко години беше със санкции и нямаше право да изнася петрола си, подкрепя замразяването на производството на нивото от януари.
Но очевидно е доволен, ако руснаците и саудитците го направят.

Единственият проблем е, че те казаха, че замразяването при тях, което ще бъде на рекордно високо ниво и няма да е особено ефективно за пазара, зависи от участието на Иран.

Така че както чухме вчера от саудитския министър на петрола Ал-Наими, това замразяване е началото на дълъг процес, в който всички производители на петрол ще се срещнат и говорят и евентуално в края на годината можем да имаме някаква сделка.

Това е значението на замразяването, нали? Не непременно забмразяването на рекордни нива, а по-скоро да започне някакво сътрудничество. Но все още сме залети от петрол.
Видяхме вчера данните на API, според които петролните запаси в САЩ миналата седмица са се увеличили със 7 млн. барела. Собственото проучване на Bloomberg показва, че запасите са се увеличили с 3,75 млн. барела.
Точните цифри получаваме от EIA в сряда следобед.
Но определено има пренасищане.

Най-интересният коментар вчера дойде от Ал-Наими, който говори в Хюстън.
Той каза, че няма смисъл нискоразходните производители да субсидират високоразходно производство. Каза, че ако някой има проблем с ниските цени, създадени от свръхпредлагане, възможностите са три:
1. Понижение на разходите
2. Вземане на кредит
3. Ликвидация.


Сега ще говорим по въпроса с Питър Розенстрайх, директор пазарна стратегия, Swissquote Bank. Чухме за тези различия и как Ал-Наими предупреди високоразходните производители за различията между Иран, Саудитска Арабия и Русия, а петролът остана под натиск. Вървим директно към отношението между петрола и валутните курсове, нали?

Питър Розенстрайх, директор пазарна стратегия, Swissquote Bank:  Да, в момента силно свързани с и петролът и пазарът на акции. Светът следи цените на петрола, за да разбере накъде ще тръгнат активите. Но, да, валутите на развиващите се пазари играят особена роля в удължаването на ниските цени на суровините. Те се отразиха на правителствените приходи и суверенния риск, за който скоро ще заговорим.
Това ще продължи да им тежи.
Според това, което направи Фед и валутните движения на страните от Г10, ситуацията със суровините ще има голям ефект през 2016.

Ще видим ли през 2016 спад при фиксираните валутни курсове. Някои вече започнаха да падат. Но например в Персийския залив и Близкия изток - имаме графика ..
Успяха да стабилизират саудитския реал. Но принципният въпрос е дали ще издържат?

Питър Розенстрайх, директор пазарна стратегия, Swissquote Bank: Да, свързано е с промяната в настроенията, риска, стабилизирането на петрола на около 30 долара за барел и на въвеждането на капиталов контрол и ограничения на търговията.
Имаше някои движения за париране на тази масова слабост.
Подозирам, че голяма част от това промени посоката на графика на лихвите на Фед. По-малко е свързано с ниските цени на горивата и промените на развиващите се пазари.
Смятам, че когато Фед тръгне бавно да се насочва към повишаване на лихвите, суровините ще останат на тези нива. Не виждаме отблъскване. Не виждаме Китай да се възстановява. Вижте валутите на развиващите се пазари - готови за дестабилизиращи движения.

 

Последни новини
Още от Анализи