Рисковете пред германската икономика

Коментар на Волкър Трейер, заместник главен изпълнителен директор на DIHK

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Заместник главният изпълнителен директор на германската асоциация на индустриални и търговски камари коментира пред Bloomberg рисковете пред германската икономика и нейните силни страни.


Трябва ли Германия да реализира бюджетен излишък?

Това не е наистина необходимо. Разбира се, че е по-добре да понижим дълга си, но в Германия има много нужда от инвестиции и от интеграция на всички мигранти. Реализирането на бюджетен излишък ще е по-добро отколкото да има дефицит.

Добре, но в същото време  немската икономика се забавя и еврозоната не успява да постигне растеж. Паричната политика не работи. Откъде ще дойде растежът?

Несъмнено в момента няма да дойде отвън. Бизнес цикълът в Германия не се забавя. Имаме добре функциониращ пазар на труда и потребителско доверие, което е сравнително високо. Имаме и ръст на покупателната способност заради ниските цени на петрола. Това означава, че в момента в Германия налице е развитие, движено от потреблението. Притесненията идват от външни фактори.

Бизнес доверието се влошава трети пореден месец, компаниите започват да се притесняват. Данните за търговията несъмнено показват, че нивото на световния икономически растеж се отразява негативно на немската икономика. Индексът на производствената активност е на 15-месечно дъно. Създаването на нови работни места е на най-ниско ниво от една година насам. Има притеснителни признаци за немската индустрия.

Разбира се, че има, но от друга страна има ръст на инвестициите в имоти. Имаме ръст и в потреблението, както на частно, така и на държавно ниво. Това означава, че в момента икономическото развитие се дължи на потреблението, но поне и инвестиционното поведение на компаниите се подобрява леко през последния месец. Но имаме проблеми с увеличаването на производителността си, а основното притеснение на компаниите са данните за износа. Проучването за бизнес доверието до голяма степен обхваща международно ориентирани компании, но в Германия има и компании, ориентирани към местния пазар. Наистина обаче има проблеми.

Смятате ли, че ниската инфлация, която наблюдаваме в момента започва да се превръща в част от системата и че това ще се отрази на заплатите?

Не вярвам това да се случи в Германия, защото разполагаме с добре функциониращ пазар на труда. Освен ако правителството не започне да регулира пазара прекалено много, това вече ще е притеснително, но профсъюзите поискаха увеличение на заплатите. От тази гледна точка няма заплаха от дефлация. По-скоро притеснително е, че губим производителността на международно ориентираните ни компании. Не смятам, че в Германия съществува заплахата от дефлация. В средносрочен план ниските цени на петрола ще доведат до повишена покупателна способност, което от своя страна ще доведе до ръст в потребителските цени.

 

Последни новини
Още от Анализи