Перспективата от понижение на рейтинга на Южна Африка

Майк Браун, гл. изп. директор Nedbank

Майк Браун, гл. изп- директор на Nedbank Group Ltd. Кейптаун, Южна Африка, 24 февруари 2016. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg Майк Браун, гл. изп- директор на Nedbank Group Ltd. Кейптаун, Южна Африка, 24 февруари 2016. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg

Майк Браун, гл. изп. директор Nedbank за перспективата от понижение на рейтинга на Южна Африка, евентуалното излизане на Barclays от Африка и банковия сектор на континента - интервю от Кейптаун за Ерък Шацкър от Bloomberg на 24 февруари 2016.

 

Какви биха били усложненията от понижение на рейтинга? Това определено е на хоризонта, ако министърът на финансите на Южна Африка не представи убедителен бюджет днес. Какви ще са последиците от понижение за вас и страната?

Определено ще бъдат негативни за страната. Ясно е, че ще доведе до по-нисък икономически ръст, отколкото смятахме, че ще имаме.

Вероятно слабост при валутата, облигациите и оценка на активите.

Работим с тяхно сътрудничество - бизнесът и Министерството на финансите и сме уверени, че министърът знае какво трябва да направи, за да покаже фискалната предпазливост, която се очаква, за да предотврати понижението на рейтинга.

Особено от Standard and Poor's.

 

Значи, очаквате нещо, за което се знае или може да се изненадате приятно?

Надявам се да се изненадаме приятно. Би било добре, ако министърът на финансите заложи фискална консолидация, вместо това, което каза в изявлението за средносрочния бюджет.

Но ще бъде трудно, защото приходите от гледна точка на правителството ще бъдат под натиск от ниския икономически ръст.

 

Nedbank е не само четвъртата най-голяма банка в Южна Африка, но и четвъртата на континента. Вие работите в седем страни.

Знаем, че растежът се забавя. Знаем, че фундаментите се влошават и че бюджетите на Южна Африка и други страни са под голям натиск. Какъв риск създава това са банки като вашата, които работят в Африка?

Интересно е да направите сравнение с управлението на бизнеса преди глобалната криза. Например банковата система в Южна Африка излезе от кризата без да нужно нито една банка да бъде спасявана.

Без държавни гаранции.

Имаме много силна банкова система, която навлиза в бурни води.

 

Добре, но как се отразява това на начина на управление на компанията? Имате ръст на кредитите от средно около 10% за последните 3г.         Като имаме предвид средата днес, какво ще стане догодина и след 3г.

Смятаме, че ръстът на кредитите, особено в Южна Африка ще остане около номиналния БВП. Ако инфлацията е 6%, а ръстът на БВП е около 1%, вероятно ще имаме към 7% ръст на кредитите.

Интересно е да се погледне и по-дълбоко.

Все още има огромни възможности, особено в инфраструктурата в Южна Африка, във ВЕИ - също.

Виждаме известна слабост в ритейл банкирането, но още доста сила в растежа на кредитирането.

Ясно е, в такава среда разходите се следят много по-сериозно и кредитния контрол. В среда на негативни лихви бихме очаквали да започнат да растат.

 

Мнозина чуждестранни инвеститори намаляват капиталите си. В Южна Африка, а и в много други страни в региона има отлив на инвестиции. Какво ще означава това за нуждите на континента от още железници, пристанища, вода, електричество - от инфраструктура, както казвате?

Определено става по-трудно да се финансират нуждите на растежа в Африка.

Надяваме се когато инвеститорите започнат да изваждат парите си от този регион, това да създаде възможност да дойдат други инвеститори.

Например миналата година в Южна Африка рандът поскъпна с около 25% спрямо долара. Но спрямо покупателната способност на населението, рандът е 25% подценен.

В дългосрочен план рандът винаги се е търгувал около паритета с покупателната способност.

 

Знаем, че Barclays предвижда частично или пълно изтегляне от Африка. Ако те излязат, какви ще са последиците за вас и банката ви - създават ли се възможности?

Може да създаде някои възможности. Определено Barclays е все още много силен конкурент в Южна Африка. Може да загуби част от конкурентното си предимство, с което разполага с присъствието си тук. Но сигурно, че с каквато и да е собственост, ще останат все още силен конкурент.

 

Има ли някакви активи, които може да продаде и какво бихте искали вие?

Винаги сме търсили активи на подходяща цена. Стратегията ни за Африка е партньорство в Западната и Централната част на континента. С ETI EcoBank, а те присъстват в над 30 страни там.

Търсим да развиваме и франчайзите на Nedbank в Южна и Източна Африка. Имаме много силно присъствие на юг. Но в момента подценяваме източните региони и натам биха били насочени интересите ни в бъдеще.

 

Последни новини
Още от Анализи