Кое може да спре петрола

Виктор Швец, директор за стратегията в Азия на Macquarie Securities

Виктор Швец, директор за стратегията в Азия на Macquarie. Снимка: Bloomberg TV Виктор Швец, директор за стратегията в Азия на Macquarie. Снимка: Bloomberg TV

Виктор Швец, директор за стратегията в Азия на Macquarie Securities за това, което би могло да спре срива на петролния пазар. Интервю за Bloomberg на 24 февруари 2016.

Или нашата реакция, или реакцията на пазара, или фактът, че пазарът на петрол толкова нестабилен напоследък..

И двете. В известен смисъл, защо имаме нужда да контролираме каквото и да е?

Защо трябва да се съгласяваме с каквото и да е?

Просто продавайте петрола си и вижте каква е цената.

Защото това не се отнася само до петрола.

В почти всичко, което правим, ние сме някъде между болшевиките от едната страна и латиноамерикански капиталист-клептократ от друга страна. Твърде много се стремим да контролираме нещата.

Когато се стремим към повече контрол накрая се оказваме с много волатилност. Това трябва да се изчисти колкото може повече. Трябва ли непременно хората да се ангажират с определен добив. Продавайте и вижте какво ще се случи, каква цена ще вземете. Ако има свърхкапацитет, в края на краищата той ще си отиде.

 

Ако вземем януари за основа за замразяване на добива, това в общи линии е нечестно. Ако Иран се съгласят с това, то те ще се самоубият така, нали?

Да, приличат на група деца в пясъчника. Не е честно. Човек почти може да си представи как Иран казва това.

 

...и удря с крак по земята...

... точно така. И някой възрастен трябва да приближи и да каже – тихо, спокойно, няма нищо. Отивай да си играеш с Джони пак. Той е добро дете. Така че, от тази гледна точка, мисля, че това е абсурдно. Абсурдно е това, което се случва на пазара.

 

Имаше някои като Венецуела и други, които казваха, че вероятно Иран и Ирак трябва да бъдат изключени от това.

Разбира се, а след това вероятно ще изключим Либия, ако тя все още съществува дотогава.

А после ще изключим и още някого. И затова, предизвикателството, което стои пред всички е, че определено имаме свръх капацитет в почти всяка индустрия. Тук ще включим и петрола. Много рядко индустриите се коригират чрез намаляване на капацитета.

Това почти никога не става, защото бюджетните приходи зависят от това, заетостта зависи от това. Така че почти винаги има възстановяване чрез търсенето, а не толкова чрез предлагането. Ако няма търсене, тогава – оставете нещата да се разтурят сами и просто вижте какво ще се случи.

Проблемът е, че колкото повече отивате към отрицателни лихви, толкова повече принуждавате банките да се опитват да кредитират зомби компании.

Колкото повече се опитвате да насилвате потреблението, там където потребление не трябва да има, толкова по-зле става. Затова, хората, които би трябвало да излязат от индустрията остават там, а част от това се дължи на факта, че цената на капитала се държи толкова ниска.

Оттам имаме и волатилнстта. Може ли петролът да бъде $50 – спокойно. И не забравяйте процентите...

 

50 ли казахте или 15?

50 и 15 – и двете цифри са възможни. И в момента, тъй като цифрите са толкова малки, процентите са големи. Новините са: „Това е най-големият ръст на петрола от миналия вторник на обяд.“ или нещо подобно. Защото изведнъж имаме скок с 12%.

Но това са само $3 за барел. И така, имаме силна волатилност, която се дължи на малките цифри. Колкото са по-малки цифрите, толкова по-голяма волатилност се получава.

 

Последни новини
Още от Анализи