Какво не би направил Уорън Бъфет

Съвети от един от най-великите инвеститори в историята

Уорън Бъфет, президент и главен изп. директор на Berkshire Hathaway. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Уорън Бъфет, президент и главен изп. директор на Berkshire Hathaway. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

За всеки, който се чуди какво би направил Уорън Бъфет, 85-годишният милиардер е дал много съвети в публичните си коментари и годишни писма до акционерите на инвестиционната му компания Berkshire Hathaway. Съветите на Бъфет могат да предложат по нещо за всеки, който иска да живее по-рационален, успешен от финансова гледна точка живот.

Тазгодишното писмо до акционерите на  Berkshire Hathaway ще бъде публикувано на 27 февруари. Bloomberg прави преглед на някои от съветите на Бъфет, които той е дал през годините:

Инвестиране:

Не обръщайте прекалено голямо внимание на всекидневните движения на пазарите на акции: „Мачовете се печелят от играчи, които се фокусират върху игрището, не от тези, чиито очи са залепени за таблото с резултата. Ако можете да се радвате на съботите и неделите без да следите цените на акциите, опитайте да го направите и през делничните дни“. (2014)

Не се вълнувайте за печалбите, които правите докато пазарът върви нагоре: „Няма причина да пляскате с ръце за печалбите, които сте реализирали през 1995. Това е година, в която всеки глупак би могъл да изкара добри пари на пазара на акции. И го направихме“. (1996)

Не се разсейвайте от макроикономическите прогнози: „Правили сме няколко макроикономически прогнози в Berkshire и рядко сме виждали други да го правят с устойчив успех“. (2004)

Не се ограничавайте само до една индустрия: „Наистина великите бизнеси, които реализират големи печалби от активите си, не могат за продължителен период от време да реинвестират печалбите си при висока възвращаемост“. (2008)

Не се предоверявайте на формулите: „Инвеститорите трябва да са скептични на исторически базираните модели. Те често забравят да изследват допусканията, които стоят зад символите“. (2009)

Мениджмънт:

Не се наказвайте за грешни решения, а поемете отговорност за тях: „Агонизирането над грешките е грешка. Но признаването и анализирането им може да е от полза, макар че тази практика е рядкост в стаите на бордовете на директорите“. (2001)

Не отлагайте: „Когато съществува проблем, трябва да се действа веднага“. (2006)

„Не питайте фризьора дали имате нужда от подстрижка“, защото отговорът ще бъде в интерес на човека с ножиците. По същия начин изпълнителният директор няма да получи искрен отговор, ако попита външни съветници дали да осъществи сделка например.

Последни новини
Още от Анализи