Какво е решението за ниските цени на петрола

Виктор Шум, вицепрезидент за енергийната политика на IHS

Рафинерията на Repsol SA в Картахена, Испания, 24 ноември 2015. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Рафинерията на Repsol SA в Картахена, Испания, 24 ноември 2015. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Виктор Шум, вицепрезидент за енергийната политика на IHS за възможните решения на ниските цени на петрола и поисканото от Иран замразяване на производството. Интервю за Bloomberg на 24 февруари 2016 за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.

 

Каква ви беше реакцията на всичко това и сигурно петролният министър има основание тук. Ако просто се замрази добивът на петрол на сегашното ниво, това не решава нищо.

Абсолютно. Иранският министър на петрола беше наистина много откровен.

Да се иска от иранците да замразят производството на петрол на нивото от януари, преди връщането му на петролния пазар, след вдигането на санкциите, е наистина твърде много да се иска от иранците. Иранците се подготвят да добиват петрол за бившите си клиенти.

Трябва да кажа също, че саудитският министър Ал-Наими също бе пределно честен, когато заяви вчера /23 февруари 2016, бел.ред./, че те няма да намалят производството, а просто ще замразят нивата без промяна.

Сега сме в ситуация, в която ще продължим да имаме свръхпредлагане на пазара. Затова, през идните седмици и месеци цените на петрола вероятно ще останат ниски. А решението за ниските цени на петрола, наистина са ниските цени на петрола.

Постоянно ниските цени на петрола ще принудят производството с по-високи разходи да спре в крайна сметка, а ОПЕК се цели в шистовите производители в САЩ. А в момента наблюдаваме и спад в производството на петрол в САЩ.

 

Точно така. Това беше обявената цел и беше доста очевидно, че те се стремят точно към това. Но нека се насочим към по-широкия пазар. Много хора правят сравнения между ставащото сега и това, което става през 1986 г., когато Саудитска Арабия отново засилва производството, а и вие сте един от тези хора, но твърдите, че между единия и другия случай няма нищо общо.

Да, сега нещата определено са различни от средата на 80-те.

Тогава саудитците увеличиха производството, за да се опитат да спечелят пазарен дял и цените останаха ниски за дълго.

През 80-те излишъкът в производството на ОПЕК беше много по-голям от това, което се случва сега.

В момента има малко над 2 млн. барел излишък от производствения капацитет на ОПЕК на ден. Това е много малко.

Много е близо и до нивото през 2008 г. преди финансовата криза.

Така че според нас, когато пазарът възстанови баланса си, вероятно по-късно тази година, световният петролен пазар ще се съсредоточи върху много ограничения резервен капацитет на ОПЕК на пазара.

Геополитическите рискове всъщност са се увеличили от 80-те г. насам, а не обратното и може да видим рязко повишение на цената по-късно през годината поради притесненията за ограничения резервен капацитет на ОПЕК, ако въобще пазарът се ребалансира по-късно тази година.

 

Тогава какво е положението по отношение на резервния капацитет, Виктор?

В момента той е малко над 2 млн. барела на ден. И това всъщност е много малко количество. В момента пазарът не е притеснен поради свръхпредлагането и факта, че имаме доста запаси, съхранявани в различни части на света.

Но 2 млн. барела на ден е много малък резервен капацитет на ОПЕК.

 

Как ще се развият нещата? Колко дълго цените на петрола ще останат на тези нива? И още нещо – какви са основните двигатели? Тези цени на петрола от фундаментите ли се движат и колко от движението им се дължи на спекулантите?

Мисля, че ако погледнем цените на петрола досега през годината: вече изминаха 7-8 седмици от новата година, а цените на петрола спаднаха с над 20%  без някаква реална причина. Така че има много мрачни настроения на пазара, а сегашният спад в цената се движи от страха.

Така че, когато разгледате пазарите от този аспект – петролът всъщност е готов за покачване, но той има нужда от катализатор, за да направи това. Този катализатор би могъл да бъде рязък спад в американското производство на петрол с оглед на тези ниски цени.

Затова трябва да държим внимателно под око добива в САЩ през идните седмици и месеци, за да видим дали тези ниски цени на петрола, които виждаме в момента ще ускорят спада в добива на петрола в Америка. Ако това се случи, е вероятно световният петролен пазар да се ребалансира до третото тримесечие на тази година.

 

Последни новини
Още от Анализи