Зукърбърг: Messenger не пречи, а помага на телекомите

Мобилните оператори трябва да печелят от мобилния интернет

Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Връзката между телекомуникационните компании и мобилните приложения за съобщения, като WhatsApp и Messenger, собственост на Facebook, не е конкурентна, а „симбиозна“, каза главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, съобщава Bloomberg.

Мобилните оператори губят приходи от смс-и, защото хората използват мобилнтие приложения за съобщения вместо традиционните смс-и. Зукърбърг обаче казва, че операторите могат да печелят от това, като просто пренасочат усилията си към бизнес модел, който разчита на печалби от трансфера на данни чрез интернет, а не на гласови или текстови съобщения. Основателят на  Facebook допълни, че много оператори вече са направили този преход.

Facebook има нужда мобилната мрежа за пренос на данни да работи по-добре и по-бързо, защото разработва продукти в сферите на виртуалната реалност и видео стрийминга на живо.

Зукърбърг каза още, че не вярва, че приложенията за съобщения трябва да бъдат регулирани от правителството по същия начин, като традиционните мрежови оператори и че Facebook предпочита правителствата да дадат на телекомуникационните доставчици свободата да изградят 5G мрежата.

Последни новини
Още от Анализи