Защо Brexit е по-вреден за Лондон, отколкото за ЕС

Морис Леви, председател и г. изп. директор на Publicis Group

Морис Леви, гл. изп. директор Publicis Group SA. Давос 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Морис Леви, гл. изп. директор Publicis Group SA. Давос 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Излизането на Великобритания от ЕС би било по-вредно за нея, отколкото за ЕС, каза гл. изп. директор на Publicis Морис Леви в интервю за Bloomberg на 23 февруари 2016.

 

Група европейски директори на компании се събраха и казаха, че това би било лошо за Европа и европейския бизнес. Вие така ли мислите?

Когато Дейвид Камерън отвори кутията на Пандора с референдума, направи огромна грешка. Днес виждаме резултатите от нея.    

Подкрепям оставането на Великобритания в Европа, при условие да играят съюзната игра.

Към днешна дата те са много по-големи егоисти. Много хора искат за себе си специален статус.        

Ако крайният резултат е специален статут за Великобритания и заради тях няма да има ЕС, предпочитам да си тръгнат сами. Ще бъде по-зле за тях, отколкото за ЕС.

 

Значи, вие подкрепяте Brexit?

Не го подкрепям. Предпочитам да останат, но с пълната отговорност на членството. Така, както искат те е все едно да са с един крак на Острова, Великобритания, а с другия - на континента. Няма да стане.

 

Би било катастрофа за Publicis, ако имаме Brexit..

Не, няма.

 

Ами европейският ви бизнес?

Това не променя нищо. Няма да промени нищо. Ще бъде много по-малка катастрофа, ако всички мислят за ЕС. Общността е най-голямата икономика в света. Великобритания се възползва много повече от ЕС, отколкото ЕС от Великобритания. Ще бъде много по-трудно за британците да живеят без ЕС, отколкото обратното.

 

Вие се откроявате спрямо някои ваши конкуренти. Говорихме с някои британски бизнесмени, които предпочитат да останат..

Но аз също предпочитам да останат. Нека да сме ясни. Предпочитам да останат. Но цялата тази битка и фактът, че има дискусии как не искат да са изцяло в ЕС и т.н.. Искат нещо много специфично според мен, затова мисля, че няма да стане.

Няма да изгради съюз.

Ако си помислите както е ЕС. Това е Европейски съюз - това е съюз, обединение. Ако не сме единни, обединено, по-добре е всеки да си върви по пътя.

 

Да видим някои пазари. В момента паундът се търгува с 1% по-ниско. Не е много, но падна след като Борис Джонсън излезе и каза, че ще подкрепи излизането.

Точно за това говоря. Много по-зле е за Великобритания, отколкото за ЕС.

 

Вие как се справяте с валутните флуктуации в последните 12 месеца на фона на действията на централните банки? И дебата за Brexit?

Поради факта, че сме базирани в Европа и използваме еврото, ние се възползвахме доста силата на паунда и долара. Флуктуациите на валутите са част от ежедневието.

Понеже бизнесът ни е локален и във всяка страна работим с местната валута, няма значение, ако има промени. Тази година бяхме засегнати много от валутните курсове. 18% от ръста ни се дължи на промените във валутните курсове.

 

Вие участвате в много голямо енергийно обединение и стратегия в последните години. Инвеститорите сега обаче са наказани, защото не видяха резултата от сливането. Подкрепяте ли сливането, след като си тръгвате след една година? Тръгвате ли си след една година?

Абсолютно. Това съм обещал. През май 2017 напускам.

 

Стратегията отплати ли се? Имате една от най-големите оперативни печалби в сектора.

Така е. И продължаваме. Ще засилим печалбите. Пазарът ни наказва, защото не вижда резултатите от най-новите придобивания. Но спрямо тези, направени преди години, всички придобивания работят изключително добре. Смятам, че скоро ще видим резултата на тези придобивания.Убеден съм, че пазарът ще бъде много доволен.

 

Последни новини
Още от Анализи