Ще се повторят ли 2008 и 1998 в ЮИ Азия

Кредиторите може да останат неприятно изненадани

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Най-голямата адвокатска фирма в Югоизточна Азия - Rajah & Tann – каза, че увеличаващите се дефолти по облигации на компании от региона може да донесе загуби на кредиторите, равни на понесените от тях по време на Световната финансова криза през 2008 и Сзиатската финансова криза през 1998.

Ако това е вярно, кредиторите в ЮИ Азия вероятно ще успеят да възстановят едва 33 цента на всеки долар, който са заели, в случай на банкрут или дефолт на компания. Това е много по-лошо отколкото в САЩ, където в такива случаи кредиторите успяват да възстановят 80 цента.

В Сингапур лошите кредити са нараснали до 6-годишен връх през 2015. Страната е изправена пред много рискове на различни фронтове, например в имотния сектор. Продажбите на жилища отбелязаха най-слабия си старт на годината от 2009 насам заради срив в цените. Морският транспорт също се представя слабо. Индексът, следящ ставките за превоз в индустрията, падна до най-ниското си ниво от създаването си през 1958. Енергийните и миннодобивните компании също имат проблеми, като са изправени пред възможността кредитния им рейтинг да бъде понижен. Рискът расте, трудностите се разпространяват и ситуацията не изглежда добре, каза Хаслинда Амин от Bloomberg.

През 2015 най-нисък е процентът на възстановените средства при фалит във Виетнам, където кредиторите успяват да възстановят една 20% от инвестицията си. Сред по-рисковите кредитополучатели са компании във Филипините, Индонезия и Тайланд, където кредиторите могат да станат жертва на сериозни загуби в случай на фалит или дефолт по заем.

 

Последни новини
Още от Анализи