Петролното споразумение неефективно: Международната агенция по енергетика (IEA)

Международната агенция по енергетика (IEA) официално заяви, че петролното споразумение Русия-Саудитска Арабия е неефективно и няма да повлияе на пазарите

Oil Pumping And Storage Facilitieс Oil Pumping And Storage Facilitieс

Международната агенция по енергетика (IEA), в официално изявление на Нийл Аткинсън, началник на отдел петролни пазари, заяви по-рано днес 23 февруари, че страните производителки, Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар, които се споразумяха за замразяване нивата на производството, не променят перспективите за намаляване на световния излишък и цените на петролните фючърси, като споразумението няма да повлияе на текущите пазарни принципи и няма да има очквания ефект.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия, Али Ал-Наими ще даде първото си изявление на енергийната конференция CERA днес в Хюстън в 16:35 ч. местно време, след сделката между най-големите страни износителки на петрол в света, като се очаква голяма волатилност в търговията на петролни фючърси.

Най-големите производителки на петрол в света, стигнаха до първото координирано предварително споразумение за противодействие на спада на цените. Федерацията и кралството решиха да замразят нивата на производство на нефт, в близост до рекордните януарски стойности на срещата им на 16 февруари в Доха.

Според доклада на Международната Енергийна агенция, Саудитска Арабия е произвела 10.2 милиона барела дневно през януари, малко под рекордните 10.5 милиона барела на ден, през юни 2015 г. Русия, отчита производство от 10.9 милиона барела на ден през същия месец, рекордно ниво след разпадането на СССР. Венецуела изпомпва 2.4 милиона барела на ден и Катар e произвел 680 000 барела.

Генералният секретар на ОПЕК Абдула ел Бадри в официално обръщение към страните по сделката, отбеляза че производителите на петрол трябва да "предприемат други стъпки" за справяне със световното пренасищане на петрол, дори и ако сделката за замразяване на нивата на производство е успешна.

Русия заяви, че би искала да продължи преговорите до окончателното завършване на предварителният договор, насрочен за 1 март.

Министерство на Саудитска Арабия заяви, че планира да обсъди решението и извън страните от ОПЕК, като отбеляза за сътрудничеството си с Нигерия и възможността за координиране на производството.

Цената на американският лек суров петрол (WTI) със срок на доставка през април се покачи с 9.66% от срещата на страните лидери в износа на петрол, като преди договора на саудитският министър на петрола, Али Ал-Наими и руският енергиен министър Александър Новак, цената се движеше около ниво от 28.70 долара за барел.

Американските фючърси на суров петрол с доставка през април търгувани на NYMEX скочиха с 4.65% в сесията от понеделник 22 февруари, след като Международната агенция по енергетика съобщи, че се очаква производството на шистов петрол в САЩ да намалее през периода 2016 – 2017 г.

Американския петролен институт ще изнесе доклада за запасите днес в 23:35 ч. местно време, докато правителственият доклад на Международната Енергийна агенция (IEA) ще излезе в сряда, 24 февруари, 17:30 ч. , като очакванията на анализаторите са покачване на запасите, които според последния доклад се покачиха до 2.1 милиона барела през седмицата, приключила на 19 февруари.

Цените на петрола се сринаха с над 70% от лятото на 2014 г. на фона шистовата революция в САЩ и след като картелната организация ОПЕК реши да премахне тавана на производството.

В ранната търговска сесия, фючърсите на американският лек суров петрол (West Texas Intermediate) с доставка през април (CLJ6) се търгуват на ниво от 33.30 долара за барел, което е спад с 0.20% на дневна база в 16:00 ч. местно време.

 

Последни новини
Още от Пазари