Печалбата на Qantas скочи след свиване на разходите

Алън Джойс, гл. изп. директор Qantas

Алън Джойс, гл. изп. директор Qantas. Сидни, 23 февруари 2016. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Airways Ltd. Алън Джойс, гл. изп. директор Qantas. Сидни, 23 февруари 2016. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Airways Ltd.

Qantas съобщи, че скоро пътниците ще имат достъп до безплатен интернет на борда, бърза връзка, подобно на скоростта при широколентов достъп. Авиокомпанията въвежда новата услуга на борда на Boeing 737 тази година, експериментално, за да провери дали самолетът е оборудван с модеми и антена, които могат да се свържат с националната широколентова мрежа в Австралия.

Какви са резултатите на компанията - чуйте интервюто на Алън Джойс, гл. изп. директор Qantas за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 23 февруари 2016.

 

Алън, това е един от най-добрите резултати в корпоративната история на Австралия. Защо акциите ви изостават тогава? 3,5% спад.

Важен е трендът, а ако проследите Qantas от 2014 до сега, ние сме номер 1 по възвращаемост на инвестициите. Волатилност има всеки ден, не коментираме. Важно е какво става с цената на акциите, с възвръщаемостта за инвеститорите в дългосрочен план.

 

Да говорим за това - мнозина очакваха да използвате свободния си кеш - над 1 млрд. австралийски долари, за да платите дивиденти. Вие решихте да изкупите обратно акции за половин милиард. Защо не дивиденти?

Повечето анализатори очакваха обратното изкупуване, защото знаеха, че поради данъчните ни загуби в последните няколко години, нямаме възможност да платим франк дивиденти, което е много важно за австралийските акционери.

След като разгледахме какви са най-добрите начини да върнем излишъка от кеш на акционерите, решихме с борда, че обратното изкупуване е най-ефикасният начин за това.

Днес обаче, като имаме предвид къде сме, при данъчните загуби, смятаме, че обратното изкупуване е най-доброто.

 

До каква степен по-евтиният ози долар и по-евтиният петрол са фактори за вас?

Петролът ни помогна, както на всяка авиокомпания по света.

Имаме над 400 млн. долара ползи от петрола. Но става дума и за добро управление.

Qantas прилага енергийна ефективност. Нашият финансов отдел освен това хеджира правилно и ни даде високо участие в спада на цената на петрола.

Друг фактор е сравнително по-доброто представяне на Qantas спрямо останалите авиопревозвачи. Qauntas е три пъти по-голям от конкурента ни на вътрешния пазар, но печалбата ни е 11 пъти по-голяма, а оперативния ни кеш е 140 пъти по-голям.

Ние даваме по-добър резултат от най-големите ни конкуренти, събрани заедно.

Това ми показва, че не само цената на петрола е фактор за тези резултати, а и програмата за реформи.

Имаме 1,4 млрд. долара икономии в последните няколко години от цялата програма за 2 млрд. долара.

Уверени сме, че ще я изпълним. Това позволява на Qantas да бъде по-гъвкав бизнес и да осигурява добро преживяване за клиентите.

Вижте някои от моделите самолети, представени на авиошоуто в Сингапур 2016.

 

Последни новини
Още от Анализи