Блокчейн технологията – бъдещето на финансовата системата

Може ли да станем свидетели на сериозна финансова иновация

Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Технологията, която стои зад криптовалутите, като биткойна – блокчейн – може да се окаже в основата на финансовата система в бъдеще, като позволи много по-бързи транзакции.  Вижте мнението на Остин Хил. главният изпълнителен директор на една от компаниите, които работят в сферата – Blockstream:

Защо хората са толкова развълнувани по отношение на блокчейн технологията?

Мисля, че до голяма степен интересът се дължи на фундаментална промяна в основата на това как работят финансите. Насочили сме се към отворена, иновативна платформа. Също както и вълнението около интернета в зората на услугата, когато всички можеха да се присъединят и да общуват чрез общ протокол. След това се случиха невероятни иновации в медийното съдържание, рекламите, бяха променени и създадени цели индустрии. Виждаме как започваме да мислим за технологията, използвана за първи път при биткойна – блокчейнът -  и да се питаме дали можем да използваме същия протокол, за да преосмислим начина, по който работят финансите.

Това е наистина голяма новост. Вие сте една от компаниите, които са най-отдавна в индустрията, а сте само на две години. Защо хората са толкова развълнувани и интересът расте толкова рязко?

Става въпрос за комбинация на интереси. Всеки път, когато се въвежда нова технология, в началото хората казват, че около нея се вдига прекалено много шум. В дългосрочен план обаче се оказва, че дори е останала недооценена. Мисля, че хората разбират, че някои от основите на финансовата ни система не са се променяли от 20 години.

Когато напиша чек отнема две-три седмици преди той да бъде изплатен и парите да бъдат изтеглени от банковата ми сметка.

Да, при електронните разплащания, международните преводи и операции след края на търговските сесии, и начина, по който банките и финансовите организации приключват сметките си в края на деня, изникват много въпроси, свързани с начина, по който акциите и активите се търгуват и следят. Това доведе до част от проблемите, изникнали наяве през 2008  и системния риск.  

Значи часове, дни, седмици, а понякога дори месеци чакане, могат да бъдат намалени до милисекунди.

Да, времето може да бъде намалено до секунди. Друга полза е промяната на начина, по който самото записване на сметките работи. Блокчейнът може да предложи огромни ползи от финансова гледна точка за финансовите компании в областта на отговарянето на изискванията на регулациите, доверието с други организации, защото в момента трябва да бъдат постигнати много спогодби. Всеки има свое копие на записите и никой не е съгласен с друго.

Защо обаче хората показват такъв интерес и вдигат толкова шум? Въвеждането на технологията в експлоатация е бавно и не отговаря на засиления интерес. Защо е така?

Въвеждането на системата е мащабна операция за компанията и влиза в сферата на планирането на ресурсите на предприятието. Тези промени не стават за един ден. Не става въпрос за пускането на приложение на мобилно устройство.

Притеснен ли сте за регулаторната среда?

Това е нещо, с което ще трябва да се справим, но регулаторите искат да премахнат риска от екосистемата. Тази технология предлага едно от най-добрите решения за премахването на системния риск. Много регулаторни органи по света започват да осъзнават, че хартиените пари и монетите може да не са разплащателното средство, което ще използваме след 10-15 години. Те търсят свои собствени решения, дори на правителствено ниво. Обмислят коя ще е правилната технология, която да подкрепя фиат валута, емитирана в блокчейн. Британското правителство например наскоро излезе и призова за издаването на британския паунд в блокчейн.

След Хонконг ще се насочите към Япония, имате сериозен инвеститор и там. Какво искат да направят те с блокчейна?

Един от инвеститорите ни в този кръг на финансиране са фондовете за рисков капитал Horizons и Digital Garage, те са една от най-големите разплащателни компании. При всяка суровина, или актив, има възможности за изграждането на по-ефективен пазар чрез използването на блокчейн технологията.

 

Последни новини
Още от Анализи