Суверенните фондове може да изтеглят $404,3 млрд. от пазарите на акции

Причината е поевтиняването на петрола

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Суверенните фондове може да изтеглят $404,3 млрд. свои средства от пазарите на акции през 2016, ако петролът остане на ниво между $30 и $40 за барел, казва Институтът на суверенните фондове.

Суверенните фондове, които са натрупали активи на стойност около $7 трилиона, са излезли от инвестиции в акции на стойност $213,4 млрд. долара през миналата година, след като поевтиняването на петрола постави под натиск финансовото положение на държавите, чиито собственост са тези фондове, съобщава Bloomberg.

„Преди две години пукнатините започнаха да се появяват. Сценарият с цените на суровините промени поведението на суверенните фондове от най-добрите им дни, започнали през 2004“, казва доклад по темата на SWFI.

Причината за продажбите на активи от страна на суверенните фондове е получаване на средства от държавите, които ги притежават, за да се закърпят дупки в бюджетите им, оставени от поевтинелия петрол. Държави с големи суверенни фондове са Норвегия, Саудитска Арабия и Катар.

Ако прогнозата на  Института на суверенните фондове се сбъдне, представянето на акциите в световен мащаб може да бъде подкопано още и разпродажбите да се задълбочат.

 

Последни новини
Още от Анализи