Скъпият Airbus A400M стартира трудно

Фернандо Алонсо, Airbus, Грег Уолдрон, гл. редактор Flight Global Азия коментират перспективите за А400М

Демонстрационен полет на Airbus A400M в Париж, Бурже, 15 юни 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg  Демонстрационен полет на Airbus A400M в Париж, Бурже, 15 юни 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Фернандо Алонсо, Airbus, Грег Уолдрон, гл. редактор Flight Global Азия коментират перспективите за А400М в репортажа от авиошоуто в Сингапур на Стивън Енгъл, Bloomberg.

 

Докато изтребителите кръжат над главите ни, по-тежките военни самолети стоят на тармака. Включително изключително полезният, но скъп А400М военен транспортен самолет.

Това е отговорът на Airbus на американския C130 и по-големият С17 от Boeing, който миналата година бе спрян от производство и така даде предимство на Airbus.

Този нов А400М принадлежи на Малайзия.

"Това е последна дума на технологията, която значително облекчава работата на пилота", каза Масро Бин Калион, ВВС на Малайзия.

Но самолетът се продава трудно. Поредицата забавени доставки, увеличените разходи и катастрофата миналия май в Испания засенчиха триумфа му.

След катастрофата Airbus твърдят, че нямат откази.

"Нямаме никакви откази, нямаме и допълнителни поръчки. Някои страни нямат нужда от самолета засега и отложиха слотовете за доставки. Но мога да потвърдя, че нямаме откази засега", каза Фернандо Алонсо, Airbus..

 

След като получи най-малко 174 твърди поръчки Airbus е пуснал само 23 самолета. Почти всички - в Европа. Турция има три, а Малайзия - 2.

Засега това не е добра възвръщаемост за програма, която се оценява на повече от 5 млрд. долара над бюджета.

"Трябва да изнасяме самолета. Сега, когато производството се стабилизира, възстановяваме ситуацията като възможности и ще се фокусираме върху бъдещите няколко месеца и провеждане на допълнителни експортни кампании", каза Фернандо Алонсо..

Според него "всеки клиент е добре дошъл".

"Военновъздушните сили в тази част на света са изключителни професионалисти. Например Индонезия, Сингапур, Тайланд, Виетнам. Всички те са потенциални клиенти".

Дори и на цена от 200 млн. долара?

"Това е самолет с много възможности, но много скъп. Ще си го купят богати ВВС", каза Грег Уолдрон, гл. редактор Flight Global Азия.

Алонсо казва, че Airbus не преговаря с Китай за този самолет. Той е уверен обаче, че американските военни може да си помислят за него. Не само че може да превозва тежка техника, но да извършва и разузнавателни полети или да презарежда други самолети във въздуха.

Airbus казва, че очаква да се реши един проблем до края на годината. В момента не може да презарежда хеликоптери.

 

Последни новини
Още от Анализи