Икономическите предизвикателства за новия президент на Филипините

Сезар Пурисима, министър на финансите на Филипините

Сезар Пурисима, министър на финансите на Филипините. Среща на върха на APEC. 16 ноември 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Сезар Пурисима, министър на финансите на Филипините. Среща на върха на APEC. 16 ноември 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Сезар Пурисима, министър на финансите на Филипините за най-големите рискове за страната при смяната на администрацията в края на годината. Пурисима говори за Стивън Енгъл от Bloomberg от Азиатско-Тихоокеанския форум на инвеститорите в Токио, Япония /APIC/ на 22 февруари 2016.

 

Това е изборна година и критична за Филипините. Какви са най-големите рискове?

Важно е да кажем, че Филипините са единствената демокрация от американски стил в Азия, останалите са в Латинска Америка. При нас е шумно.

Но важното е доверието в изборите и мандата на победителя.

Филипините имаха много успешни избори в миналото и съм уверен, че този път също ще имаме успех.

 

Кои трябва да бъдат изборните приоритети на новия президент?

Той ще трябва да продължи по пътя на програмата на президента Акино. Фискално здраве, макроикономическа стабилност и най-важното - увеличение на инвестициите в инфраструктура. Засилване на селскостопанския сектор. Да продължи да отваря икономиката. Да направи така, че да продължим да подобряваме връзките си с глобалната верига на доставки и да осигури потока туристи.

 

Виждате ли начин да увеличи приходите, без да вдига данъците?

Да. Трябва да продължим да използваме и прилагаме технологиите, за да подобрим ефективността на събирането на данъци.

 

В глобален план има голяма волатилност на финансовите пазари и пазарите на акции. Виждате ли повече волатилност на Филипините преди изборите?

Волатилността ще бъде заради това, което става извън страната. Защото фундаментите на Филипините не са били така добри.

Фискалната ситуация е добре управлявана. На макро ниво ние сме източник на стабилност в последните 10г.

Външните ни позиции са силни. Това е за 13 поредна година на излишък по текуща сметка.

Ние сме нетни кредитори.

Ръстът от последните 5т. е средно 6,2%. Той е най-високият, който сме имали за 40г.

Затова смятам, че следващият президент ще влезе в много добра ситуация, която ще му помогне да продължи към следващия етап на растеж.

 

Искате ли да влезете в следващата администрация?

Когато работиш в държавната администрация трябва да си сигурен, че в прехода няма да изгубиш. Затова ще работя с тясно сътрудничество с всеки, който заеме мястото ми, за да имаме плавен преход.

 

Бихте ли приели пост в новата администрация? Каквато и да е.

Всеки филипинец има роля - в публичния или частния сектор.

 

Значи, не се пенсионирате?

О, не. Имам две малки деца и трябва да работя упорито.-

 

Поздравления за продажбата на облигации за 2 млрд. долара на рекордно ниска лихва. доволен ли сте засега или виждате възможност за още емисии?

Винаги търсим нови възможности, но като нови пари, това е програмата ни за годината. Ние ограничаваме кредитирането в чужда валута до 50% от общите ни кредити. Това е част от програмата ни да намалим кредитния си микс. Сега е на една трета във валута спрямо преди, когато беше близо 50%.

Това също намалява уязвимостта на страната към външния шок.

 

Обмисляте ли самурай или панда облигации?

Емитирали сме самурай облигации в миналото, преди сегашната администрация. Искахме да го направим в началото на този мандат, но някак си не бяхме сигурни накъде ще тръгне йената.

В миналото се изгорихме, когато йената поскъпна, но сега вярвам, че твърде слаба.

Затова вероятно следващата администрация може да направи нещо.

Що се отнася до панда облигациите, смятам, че все още се опитваме да разберем и да се научим как да подходим към този пазар. Но определено ще се обмисля в бъдеще.

 

Да говорим пак за изборите. Колко бързо ще направите така, че инвеститорите да не се изгубят в шума на изборите, а вие искате да продължите да рисувате картината на силата, докато светът е в хаос.

Аз съм тук, в Япония, за да могат инвеститорите да ме видят и да говорим. Да чуят от мен какво мисля за изборите.

Би трябвало да разберат историята на Филипините, имали сме успешни смени на администрацията преди. Този тип избори обаче са доста шумни.

 

Последни новини
Още от Анализи