Частните компании в Китай понижават задлъжнялостта си, държавните – не

Около 40% от банковия кредит към компании отива към държавния сектор, докато той създава едва около 10% от добавената стойност в китайската икономика

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Проучване на професор Ши Кан от Китайския университет на Хонконг, който събира данни от 300 хил. фирми в Китай, показва, че компаниите от частния сектор понижават задлъжнялостта си (измерена чрез отношението дълг към всички активи), докато при държавните предприятия е обратното, съобщава Bloomberg.

Отношението на дълга на частните компании в Китай към активите им е намаляло до 53% от 58% през 2007, докато задлъжнялостта на държавните компании расте от 55% до 62% за същия период.

Около 40% от банковия кредит към компании отива към държавния сектор, докато той създава едва около 10% от добавената стойност в китайската икономика. Данните на Nomura Holdings показват лошото разпределение на капитала в китайската икономика, за което говорят много анализатори и което може да се превърне в сериозен проблем за състоянието на финансовата система на страната, както и за икономическото ѝ развитие.

„Стимулите в Китай от 2008 наистина влошиха ситуацията с дълговете в Китай, защото много от тях не искаха този дълг, но трябваше да го използват за капиталови разходи и инвестиции“, каза Лиантин Ту от Bloomberg.

Според професор Ши Кан премахването на скритата държавна гаранция върху заемите на държавните предприятия и оставянето на зомби компаниите да умрат може да помогне за решаването на проблема.  Друга мярка е понижаването на излишния капацитет на компаниите, за да може икономиката да функционира по-ефективно. Реформата при държавните предприятия обаче върви много бавно, защото Китай страда заради забавящата се икономика. Рейтинговата агенция S&P очаква да понижи кредитната оценка на повече държавни предприятия през следващите 12 месеца.

 

Последни новини
Още от Анализи