Британският паунд се срина до нива от 2009

Най-лошият ден за британската лира от финансовата криза насам

Лондонското Сити - Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Лондонското Сити - Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Британският паунд се срина до нива от 2009, след като кметът на Лондон, Борис Джонсън, заяви че ще води кампания за напускане на Великобритания от Европейския съюз за референдума през месец юни.

Стерлингът падна до седем годишно дъно спрямо долара, като отбелязва спад за деня с 1,2% срещу всичките си 16 основни конкурентни валути. Изявлението на Джонсън, който е един от най-популярните политици в страната, обърна хода на лирата, след като премиерът Дейвид Камерън сключи договор за условията на членство на островната държава в петък, 19 февруари с лидерите на ЕС в Брюксел.

"Паундът се срина, след като страховете за Brexit останаха, дори и след срещата на върха на ЕС на премиера Камерън“, заяви Валентин Маринов, главен валутен стратег на корпоративно и инвестиционно банкиране в Credit Agricole SA в Лондон, "Фактът, че видни членове на Консервативната партия обявиха, че ще водят кампания за излизане на Великобритания от ЕС подчерта опасенията на инвеститорите, че рисковете за Brexit се увеличават, въпреки сделката."

Очаква се голяма волатилност на пазарите свързани с британската валута до референдума на страната за излизане от ЕС през юни.

Стратезите от Golman Sachs по рано този месец прогнозираха, че британската валута ще се срине до нива от 1.15 паунда за долар, ако страната излезе от групата, най-ниското ниво на валутната двойка от 1985.

HSBC в прогнозата си по рано този месец, заяви че паунда ще скочи до ниво от 1,60 паунда за долар, ако страната запази членството си в групата на 28-те държави.

JPMorgan Chase & Co., заяви че изхода би бил "доста негативен" за пазара, като според инвестиционната банка, не се очаква страната да напусне ЕС.

 

Втората най-търгува валутна двойка на форекс пазара паунд/долар (GBP/USD), отбелязва спад за деня от 2,20% в 16:30 чaca местно време, като се търгува на червена територия на ниво от 1,4080 паунда за долар и отбеляза по рано днес, най-ниското си ниво до 1,4058 паунда за долар, което е най-ниското ниво за британската валута от финансовата криза насам.

Индекса на компаниите търгувани на борсата в Лондон, FTSE100 се покачи с 1,66% до ниво от 6 050 в 16:30 чaca местно време, което е покачване от 6,58% от дъното отбелязано на 11 февруари.  

Последни новини
Още от Анализи