Европа, Китай и геополитическите рискове за туризма

Интервю с Джонатан Тиш, съпрезидент в Loews Corporation

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Джонатан Тиш, съпрезидент в Loews Corporation коментира пред Bloomberg влиянието, което оказва ситуацията в Европа, забавянето в Китай и геополитическите рискове върху пътуванията като бизнес сфера.

Не всички погледи са насочени към Европа, но да поговорим за геополитиката. Темите за Brexit, бежанската криза, цената на петрола и забавянето в Китай са основни. Добра възможност ли е Европа? Стабилен ли е региона и притеснявате ли се отново за периферните страни от еврозоната?

Считаме, че е сравнително стабилна. Очевидно  проблемите, които споменахте и срещата на ЕС са важни. По отношение на пътуванията, ние искаме да има по-ниски бариери пред хората, за да може да се пътува по-лесно. Именно натам са насочени усилията ни и работим по такива програми. Искаме ЕС да остане цял и придвижването между страните да е по-лесно. Ще обърна внимание на световната картина, ситуацията в Китай и случващото се с капитала, който се вливаше в индустрията с инвестиции, които Китай правеше. Дълго време се носеха слухове, че китайска компания ще придобие Starwood, в крайна сметка това се оказа Marriott. Въпросът е дали тези притоци на капитали от Китай и от държавни фондове ще започнат да намаляват при текущата икономическа ситуация. Дали ще някои от големите компании, купувачи на недвижимо имущество, ще забавят инвестициите си за известно време.

Какво може означава бежанската криза за свободата на пътуванията и за целия бизнес с пътувания? Вече видяхме, че пътуванията към Париж намаляха и авиокомпаниите бяха ударени.

Това е труден въпрос и аз не знам отговора, но трябва да го вземем предвид като фактор в нашата индустрия. Трябва да видим какво ще бъде решено на ниво ЕС, но несъмнено това е важен въпрос.

 

Последни новини
Още от Анализи