С Brexit или без, търговията продължава

Саймън Торми, професор по политология в университета в Сидни

Пощенски картички от центъра на Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Пощенски картички от центъра на Лондон. 15 февруари 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

U.K. May Seek Wider Welfare Cuts at EU Summit9f663897-a3d6-4f84-8cff-2addbf256f1d_1455845569572_6000

Енджи Лау, Bloomberg

Какъв е проблемът още?

Саймън Торми, професор по политология в университета в Сидни

Проблемите са около правата на мигрантите. Великобритания иска да ограничи социалните придобивки, които имигрантите могат да получават.

Това е против европейските принципи. ЕС иска да разреши свободното движение на хора и същевременно да насърчава по-широко равенство.

Например ако се преместиш от Франция в Германия и от Германия в Англия - да имаш достъп до социални придобивки.

Но това струва много скъпо на Великобритания и е една от тези области, в които Дейвид Камерън смята, че може лесно да спечели.

Що се отнася до пазарите, Камерън иска да защити Ситито от това, което смята за свръхрегулирани и прекалено сложни бюрократични процедури на управление на финансите в Европа.

Тези две области ще бъдат основно обект на силни дебати в Брюксел.

Енджи

Последиците от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и възможно ли е това - интервю на Саймън Торми, професор по политология в университета в Сидни за Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг на 19 февруари 2016. Торми коментира и сделката, която Дейвид Камерън иска да постигне със страните-членки и дали се създава прецедент с Brexit.

 

Да започнем от миграцията. Това е политически проблем и финансов въпрос, понеже мнозина се тревожат за социалните разходи. Но ако Великобритания успее да излезе от ЕС, ще отвори ли кутията на Пандора за други страни също да преразгледат членството си?

Затова е такъв проблем. Има страни в Източна Европа, които искат да кажат, че са против желанието на британците да избират какво да правят с имигрантите.

Защото това ще дестабилизира свободното движение на хора в Европа и ще им усложни още повече живота.

В Източна Европа има поне още четири страни, които са против предложенията на Камеран. Проблемът е, че нямат много подкрепа от Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Така че очаквам въпросът да мине лесно в следващите 48ч.

Но точно в това е проблемът: създава се прецедент.

Други страни ще дойдат след това и ще кажат, че ако на Великобритания са й позволили, защо да не могат и те?

 

Каква е вероятността Великобритания да остане в ЕС? Дейвид Камерън ще постигне си сделка?

Ще постигне сделка, защото е спуснал летвата доста ниско.

Той разочарова собствените си консерватори като каза много силно, че е важно да постигне по-добра сделка с Европа. Те обаче му казаха: "Момент. Единствено, на което се съсредоточаваме е около ползите за мигрантите".

Това са сравнително малко пари, в сравнение с нетните суми, които Великобритания дава на ЕС всяка година и  общата антипатия към бюрокрацията и намесата на пазарите, с които Европа бави британския бизнес.

Според мен консерваторите следят всички тези неща и си казват, че това е лесна победа и няма да промени мястото на Великобритания в Европа.

 

Кой да кого е по-важен? Великобритания ли е по-важна за Европа или обратното?

Това е добър въпрос и по него се води дълъг дебат във Financial Times и финансовата преса като цяло.

Смятам, че търговията ще върви както обикновено. Великобритания е голяма индустриална икономика, Германия, Франция и Италия - също. И дали Великобритания е в или извън ЕС, животът продължава, финансите - също.

Хората продължават да търгуват в Норвегия, Швейцария и Исландия.

Всъщност в цялата работа има доста въздух и пазарната волатилност, която сега виждаме около паунда е просто опит да се прецени точно какво означава всичко в долари, паундове и пенита и т.н.

Смятам, че ще се успокои, докато получи датата на Brexit. Това вероятно ще бъде през юни.

А след това, преди референдума ще видим голяма волатилност.

 

Последни новини
Още от Анализи