Годишните продажби на Kering с 15% ръст от 11,6 млрд. евро

Коментар на Андреа Фелстед от Bloomberg и Сакер Нюсейбех, главен инвестиционен директор на Hermes Investment Management

Кожена чанта на Gucci, част от Kering SA, Берлин, 11 януари 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Кожена чанта на Gucci, част от Kering SA, Берлин, 11 януари 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Френският производител на луксозни продукти Kering SA обяви ръст на приходите за четвъртото тримесечие на 2015, с който подобри очакванията на анализаторите. Брандът Gucci показа първи признаци на обрат с управлението на главния изпълнителен директор Марко Бизари и криейтив директора Алесандро Микеле. Коментар на Андреа Фелстед от Bloomberg и Сакер Нюсейбех, главен инвестиционен директор на Hermes Investment Management за Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон, в предаването “Countdown” на 19 февруари 2016.

 

Изглежда, че Gucci излиза напред?

Андреа Фелстед, Bloomberg: Gucci има нов дизайнер и за компанията се говори много, около звездите, които носят продуктите й. Това е важен тест дали успехът ще обхване и магазините.

Чудесно, че Хари Стайлс носи червено сако на цветя на Gucci, но друго е дали това сако води до продажби. И май че е точно така.

 

Невероятно, нали! Но има и други компании в луксозния сегмент, които вървят бързо напред в онлайн продажбите. Например Puma. Виждаме графиката на акциите на Kering. Иронията тук е, че от края на декември падат. Толкова много тревога за здравето на глобалната икономика.

Търсенето на луксозни продукти все още е много несигурно. Има съвсем малък ръст в сектора тази година.

Същото е както при реалните магазини. Ако пазарите ти не растат, бизнесът замира спрямо съседите.

Ако имаш добър успех като Gucci, хората ще си купят чанта от Gucci, а не от Prada. Крадеш бизнеса от другите.

Това е добро на този пазар.

 

Прилича ми на политиките на централните банки. Извинете, че минах от дамски чанти към урагани и негативни лихви. В цялата експозиция към луксозния сегмент има два фактора: валутите и доверието.

Сакер Нюсейбех, главен инвестиционен директор на Hermes Investment Management: Доверието и валутите, но също и разделението в обществото.

Ясно е, че хората, които могат да си позволят да си купят чанта от Gucci на техните цени, живеят отделно от икономиката. Техните печалби бяха ударени, на някои от тях, заради волатилните пазари.

И разбира се, Далечният изток обикновено е най-големият потребител на луксозни продукти, а точно той се чувства малко неуверен.

Но смятам, че няма връзка между луксозния сектор и доверието в останалата част от света.

 

Ще продължи ли още дълго?

Засега продължава. Държите лихвите много, много ниски и виждате, че може да продължите така още известно време. Защото тези, които имат по-високи доходи са ги запазили.

И Азия продължава да купува луксозни стоки и има още пари за харчене.

 

Kering имат нов дизайнер, страхотна дигитална стратегия. Тук става въпрос единствено как да откраднеш продажбите на другите на пазара с нисък растеж.

 

Последни новини
Още от Анализи