Twitter се опитва да се превърне във вестник

Коментар на ситуацията в технологичния сектор на Уолтър Прайс, мениджър в Allianz Technology Trust

Twitter - лого. Снимка: Scott Eells/Bloomberg Twitter - лого. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Уолтър Прайс, мениджър в Allianz Technology Trust коментира ситуацията в технологичния сектор след като финансовите резултати на големите играчи в сектора излязоха.

Ще анализирате ли сезона на отчетите в технологичния сектор за нас? Видяхме някои сериозни движения, като например поевтиняването на акциите на LinkedIn след излизането на финансовите им резултати. Но по отношение на големите играчи какви изводи можем да направим от сезона на отчетите, забелязвате ли някаква тенденция?

Компаниите, които продават на рекламния пазар, като Facebook и Google имаха добри тримесечия. Компаниите, които продават на корпоративни клиенти като LinkedIn обаче усетиха колебание сред потребителите си и купувачите на услугите им. Затова приходите им бяха леко разочароващи.

Интересно разделение между различните класове в технологичния свят. Да поговорим за така наречената група FANG – Facebook, Amazon, Netflix, Google, които вървят напред. Споменахте Facebook и Google, които продават на рекламодателите, а Netflix – на потребителите, както и Amazon. Има ли нещо,което обединява тези компании? Можем ли да гледам на тях като на индикатор, чрез който да анализираме сектора или не?

Мисля, че е малко объркващо, но това са компании около които много инвеститори гравитираха през миналата година. Концентрацията на инвестициите в тях беше висока. На тях се дължи голяма част от представянето на технологичния сектор през миналата година. Само на тези 4 компании.

Да, някои от тях постигнаха невероятни успехи. В момента Netflix се фокусира върху международния бизнес, компанията инвестира в тази насока. Преди години Netlix говореше за ниските бариери за навлизане на пазара. Изглежда засега това не може да ги спре. Има ли нещо, от което компанията трябва да се притеснява?

Всъщност бариерите за навлизане на пазара се повишават, защото цената на съдържанието расте и ако не разполагате с уникално съдържание е трудно да привлечете потребители. Трябва да се инвестират милиарди долари в оригинално съдържание, така че бариерите за навлизане на пазара са доста високи.

Значи това е бариерата. Казахте, че Twitter може и да са се насочили към интернет гробището. Защо?

Мисля, че Twitter има около 300 милиона потребители, които използват социалната мрежа редовно. Използват я като заместител на прессъобщенията. Това е най-добрият PR механизъм за момента, но мисля, че се опиват да разширят социалната мрежа към нещо като вестник, а аз не мисля, че това е бъдещето ѝ. Мисля, че трябва да са доволни от това, което са в момента и да се опитат да развият компанията по този начин, вместо да се опитват да бъдат нещо друго.

Да не се фокусират толкова върху растежа, а върху нишата, в която вече са.

Да, и да подобрят предложението си в нея, за да продължат да са от полза за потребителите си.

Да се насочим към Amazon. Има много притеснения по отношение на парите, които трябва да трябва да бъдат похарчени за инфраструктура и иновации. Оправдани ли са тези страхове?

Amazon е лидерът в сферата на изчисленията в облак. Нашите проучвания сочат, че имат около 80% пазарен дял. Считаме, че обемът на този бизнес ще достигне 100 млрд. долара. Трябва да инвестират много пари в него. По отношение на бизнеса с продажби мисля, че възвращаемостта в него е доста ниска и ще е по-добре да похарчат по-малко в тази сфера.

В каква част ще разчита на изчисленията в облак и в каква на търговията?

Надявам се, че в бъдеще изчисленията в облак ще се превърнат в бизнес на същата стойност, както и търговския. На стойност от няколкостотин милиарда долара, ако могат да реализират този потенциал.

В момента сме далеч от това. Друга голяма тенденция в технологичната сфера са разходите за сигурността. В тази сфера изглежда има много малки играчи, наред с големите. Как стоят нещата там и какво ни чака в бъдеще?

Мисля, че повечето хора, които са професионалисти по сигурността или се опитват да осигурят защита на компанията си, харесват концепцията за многопластова защита. Не искат да разчитат само на една компания и едно ниво защита, а на няколко с различни силни страни.  Искат някой, който физически да пази компанията и някой да не влезе в нея, но и някой, който да защитава данните им, за да може при атака те да не бъдат изгубени. Мисля, че пазарът е достатъчно голям за няколко успешни компании в този сектор.

Една от тенденциите от последните години е пренасочването към мобилния интернет и мобилните устройства. Мислех, че тази тенденция вече се счита за приключила, но компаниите продължават да я споменават при обявяването на финансовите си резултати. Тя изглежда все още оказва влияние в някои сфери.

Само 15% от парите, харчени за реклами в интернет, се харчат в мобилното пространство. А хората прекарват около 30% от времето си в интернет на мобилните устройства. Разликата ше продължава да намалява и с времето ще виждаме повече реклами в мобилното пространство.

 

Последни новини
Още от Анализи