Петролът напредва след като Саудитска Арабия скъса с Иран

Алън Нъкман, Trading Advantage

Платформа на Statoil в находището Oseberg, Северно море, на 140 км от Норвегия. Януари 2014. Photographer: Kristian Helgesen/Bloomberg Платформа на Statoil в находището Oseberg, Северно море, на 140 км от Норвегия. Януари 2014. Photographer: Kristian Helgesen/Bloomberg

Алън Нъкман, Trading Advantage коментира от борсата в Чикаго цените на петрола за Bloomberg на 18 февруари 2016.


Време е да говорим за фючърсите на петрола. Цените растат, след като Саудитска Арабия прекрати отношения с Иран през януари. Това се случи след нападението на саудитското посолство в знак на протест срещу екзекуцията на шиитските духовници.

Цените остават на двугодишно дъно - 62% спад за 2г. Сега при мен е Алън Нъкман от борсата в Чикаго. Какво мислите за старта на 2016 с тези масирани загуби в Китай и сериозните геополитически проблеми в Близкия изток и големите спадове на фючърсите?

Пазарът се повиши леко, но е интересно как се промениха за няколко години. Преди няколко години геополитическите напрежения биха донесли ръст на пазара.

За мен е интересно как сега пазарът не реагира на нито една от тези новини.

Съвсем леко се отблъсна от дъното.

Стигнахме го преди две седмици.

Ще видим дали ще се задържи на 30-35 долара. Миналата седмица бе малко по-висок.

Фундаментите продължават да тежат.

Интересно, че нямаме никакво оттласкване от дъното за последните седмици и месеци. Това отразява начина, по който работи този пазар.

На други места обаче има ръстове - вижте еврото. Вижте природният газ. Той беше на 1,80, а сега сме на 2,30. Големи движения в последните няколко седмици, когато трябваше да се покрият късите продажби.

Внимателно следим природния газ. Но при суровия петрол, особено с брента - тези геополитически напрежения и двете - можем да кажем асиметрична война и Сирия и Йемен, които стават все по-важни за пазара. Защо не виждаме големи скокове при брент?

Това е мистерията.
Бихме видели до 5 долара движения допреди няколко години.

Сега просто няма реакция.

За последен път имахме ръст, когато свалиха самолета над Сирия. Тогава суровият петрол скочи до 43,50. Но след това пада и не е спирал.

Затова гледам техническите параметри. Видяхме някои отклонения, пазарът стигна нови дъна, но не и нови ръстове в колебанията си. Нямахме обаче нови повишения. В най-добрият случай те са минимални.

В даден момент разпродажбите трябва да се възстановят.

 

Последни новини
Още от Анализи