Boeing е оптимист за следващите 20г.

Динеш Кескар, ст. вицепрезидент Boeing Commercial Airplanes за Азия

F16 Fighting Falcon на американските ВВС на авиосалона в Сингапур, 17 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg F16 Fighting Falcon на американските ВВС на авиосалона в Сингапур, 17 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Динеш Кескар, ст. вицепрезидент Boeing Commercial Airplanes за Азия за 20-годишния план на производителя на самолети. Интервю от авиошоуто в Сингапур на Хаслинда Амин, Bloomberg на 18 февруари 2016.

 

Какви цифри очаквате, какво прогнозирате в 20-годишния си план?

ЮИ Азия е един от най-бързо растящите региони в прогнозата ни. Очакваме около 3750 самолета за следващите 20г. и 550 млрд. долара.

Това е обемът в Азия при общ пазар от 5,6 трлн. долара. Имаме 10% в региона.

 

Да, но Тони Тейлър от IATA той говори за свръхкапацитет. Вие сигурно трябва да преразгледате цифрите си.

Редовно следим цифрите, защото това ни е работата и сме близо до клиентите си. В ЮИ Азия имаме големи клиенти като Singapore Airlines и други, но имаме и нискоразходни превозвачи в тази част на света. Например LionAir, които вече получиха 165 самолета. Имат още поръчани и ще бъдат първия клиент в света за MAX/9, който е тук зад нас.

Индонезия също е много голяма страна. Не можеш да караш с кола, както в САЩ от единия до другия край. Това са 17 000 острова и затова смятаме, че търсенето ще продължи да расте. Ще бъде здрав ръст от 7-8% в следващите 20г.

Ние сме оптимисти за бъдещето.

Да, знам какво говори Тони Тайлър. Да не забравяме откъде идва. Той гледа региона и вижда 430 потенциални доставки за IndiGo в Индия, плюс над 300 за AirAsia в Малайзия и след това около 230 за нашия клиент, LionAir. След това и нашите 200.

Всичко това прави хиляда самолета и хората се чудят защо..

 

Ще бъдат адвокатът на дявола. Чухме за отложени доставки от AirAsia, видяхме някои други превозвачи, които отказват. Сигурно има колебания.

Ние следим тези неща. В Boeing обаче имаме късмета нито един клиент да не се откаже.

 

И не очаквате?

Не очакваме, защото производството ни е навреме и вече сме в състояние да пуснем самолетите на LionAir, които трябва предадем тази година.

След това има още една компания от региона, SilkAir, която искаше да лети само с Airbus, а сега преминава изцяло към Boeing. Те редовно получават доставките си.

Не съм чул за откази в моята част от  света.

 

Беклогът ви, поръчките за Boeing изостава след Airbus. Какво ще направите, за да спечелите пазарен дял?

Ще ви отговоря направо. Става дума за статистиката в Индия с 430. Нашите клиенти като JetAirways, SpiceJet и AirIndia те обикновено купуват на 5-7 години. JetAirways обявиха на последното авиошоу в Дубай поръчка с 75 самолета MAX, това ще им стигне за още 5-7 години и след това ще дойдат и пак ще поръчат.

Поръчките на indoGo, както разбирам, защото не работя с тях, са за по-дълъг период - 430 самолета. Като видим базата, ние сме много по-добре позиционирани. По доставки ще сме добре.

Като цяло ще продължим да водим в широкофюзелажния сегмент и ще продължим да бъдем равностойни в сегмента на тяснофюзелажните самолети, където е конкуренцията между MAX и Neo.

 

Да останем в Индия. Някои казват, че ще експлодира. Или е преувеличение?

Индия е най-силно растящият ни пазар в света в прогнозата ни за следващите 20г., за която говорите. Няма и дума. Но базата е много малка.

Индия обаче добавя значителен брой самолети. Икономиката помага, но и като цяло целият свят е в по-добра форма от гледна точка на авиацията, заради тези ниски цени на петрола.

Валутата на Индия от друга страна, при историческия връх на долара, който е над 69 е пречка. Но тези негативни фактори се компенсират от изключително ниската цена на петрола в Индия.

И затова авиокомпаниите в страната са на печалба.

JetAirways постигна рекордна печалба в историята си в последното тримесечие. SpiceJet е на печалба след почти срив преди година.

Силно оптимистично сме настроени. А пък AirIndia показва, че техните операции печелят с Dreamliner. Това са позитивни знаци за Индия и трябва да градим върху тях.

Това, което следя в Индия е свръхкапацитета.

Защото в момента, когато се появи, ще започне ценовата война и никой няма да спечели.

 

Ами Китай?

Китай расте. Растежът й е по-малък, в сравнение с годишния ръст за миналата година, но се справя добре.

 

Какъв растеж очаквате?

Ръстът в Китай според мен е в рамките на 7%. Смятам, че китайците се справят. Имат малко по-слаб ръст от предната година. Но все още сме много позитивни.

Страни като Китай и Индия растат с темпове, които не можем да си представим. Техният БВП расте с доста високи темпове, отколкото средните за света. Затова сме оптимисти за тези страни с многобройно население и сме добре позиционирани и в двете.

 

Не е изненада, че в авиацията има голяма конкуренция. Авиокомпаниите се опитват постоянно да намаляват цените, дори и при този евтин петрол - говорих с директора на Garuda вчера - той смята да намали разходите още повече. Това води ли до търсене на по-евтини самолети?

Това води до ефективни самолети, като Dreamliner, който показваме тук.

 

Не ви ли искат по-евтини самолети?

Преговорите за цената са винаги много тежки. И това е така, винаги и навсякъде. Не е лесно. Преди 10 години пак не беше лесно. И преди 20 - също. Продавам от 25г. Цените винаги са важни, но също така и какво може самолетът.

Ако имате ниска цена за самолета, но той не може да се справи с мисията си, например при полет до Ню Йорк - няма да ви е полезен.

Трябва да имаш правилния продукт, който има всички възможности и да бъде ефективен - както с горивото на 787 и бъдещите ни самолети зад мен - 777/8Х, 9X - това е бъдещето.

Клиентите са доволни.

Следващата фаза, в която навлизаме е сервизирането. Опитваме се да работим с авиокомпаниите, както например джойнт венчъра с SIAEC. Ние ще можем да намалим разходите на поддръжката на самолетите.

Искаме авиокомпаниите да могат да пълнят самолетите и да предлагат най-доброто. И да оставят всичко останало на нас.

 

Последен въпрос: Австралия. Очаквате ли поръчки в тази част от света? Не сме ги чували отдавна.

Не, всъщност миналата година Qantas поръча 8 самолета 878. Това е голям плюс, защото авиокомпанията премина през голямо преструктуриране и сега е готова и печеливша.

Поръчаха 8 самолета и бяха дисциплинирани. Искат да използват капитала си ефективно.

 

Очаквате ли още от тях?

Абсолютно.

Трудно е да прогнозирам колко.. Само авиокомпанията може да го каже. Бих казал, че ще добавят още 787, ще търсят смяна на своите 737NG. И още една авиокомпания в Австралия, Virgin, която лети предимно с Boeing, вече купиха MAX и търсят как да ги увеличат. И двете компании - Virgin Австралия и Qantas са печеливши отново. Проблемите свършиха и всички наистина се радват на ниските цени на горивата и печалбите.

 

Последни новини
Още от Анализи