Еластичен ли е пазарът?

Карън Олни, управител „Борсови стратегии“ в UBS пред Bloomberg

Беше интересно да прочета вашето изследване. Вие пишете, че петролът е причината за разминаване в стойността, което напомня на крайностите с технологичния балон от 2000 година. Обяснете ни по какво сегашната ситуация напомня за технологичния балон.

Имаме празнина между евтино и скъпо във всеки един сектор. Не говоря само за банки, фармацевтика, енергетика или напитки. Това се отнася за всеки един сектор, където има скупчване около една или две водещи компании и казваме, че всички останали не са достатъчно добри. Така този ластик се разтяга до крайност и после се свива рязко обратно. Това разтягане имаме днес. Помните как при технологичния балон имахме растеж, растеж, растеж, а „стойност“ беше мръсна дума, никой не говореше за стойност. Изглежда се връщаме към това. Растежът е скъп, но стойността е толкова евтина и някои от акциите, на които нямате доверие може да имат експозиция на развиващите се пазари или да са свързани с петрола и да са станали много евтин. И когато ластикът се свие, а той винаги се свива, и през 2000, и при мартенската рецесия от 2003, бедствието от март 2009, момента със спасяването на еврото през 2012... и при свиването стига до същата червената зона, която днес е по-висока от последната. При свиването през следващите 6 до 12 месеца стойността както винаги ще се представи по-добре с около 20%, а качеството и ръста ще се представят по-зле с приблизително същия процент. Така че, ако сте в отбранителна позиция в момента, това е опасна територия.

Много от големите играчи, като Amazon, като Netflix, които вдигнаха S&P500 до рекордни нива през миналата година сега дават повод за притеснения. Вие казвате, че има голямо разтегляне и очакваме рязкото свиване. Въпросът ми е, свързан с някои от тези колосални движения, спад от 25% в стойността при гигантите би отнел доста време. Колко бързо ще се случи това свиване и как ще изглежда?

Това може да се случи не само в секторите с растеж. Може да наблюдаваме това разтягане във всеки сектор, все едно дали бележи спад или пик. След около 6 месеца се получават тези почти 20% изпълнение на стойността. Но разтеглянето е екстремно, вижте само цикличните дефанзивни оценки, съпоставете акциите и облигациите, вижте нивата на парите в брой... вероятно сте видели доклада на Merrill Lynch… май не трябва да ги цитирам, но съм работила за тях... нивата на парите в брой в глобален мащаб са същите като през 2009, те са най-високите от 2001 насам. Така че, има големи крайности на пазара. Хората си казват, че има неравномерно струпване, но в същност струпването е само в няколко малки отсека, но налице е втората най-добра възможност през последните шестнадесет години за силни инвестиции именно заради тази дивергенция.

Казвате, че това се наблюдава във всеки сектор и сякаш няма никакво отношение към случващото се с петрола. И все пак, връзка има. Каква е тя?

Точно така, това е връзка на доверието. Разглеждаме корелацията между петрола и стойността като характеристика, а тя се изстреля през годината два-три пъти над средния коефициент, корелацията между петрола и банките, относителното представяне в Европа, което направи скок през последните няколко месеца, корелация между петрола и европейските пазари, коефициентът е по-висок от всякога... Говорим за корелации с коефициент от 0,5-0,6, което значи силна корелация. Явно петролът е двигател на притесненията за САЩ, за развиващите се пазари, а според мен това е последния етап от една три етапна криза. Първо бяха Lemon, после суверенната криза, сега пък срива на суровините на развиващите се пазари... Но това е добра новина, боли ни, организмът се пречиства. Ужасно е, но е добре, защото се връщаме бокса. Премията за ръст между развиващите се пазари и развиващите се страни, премията за ръст на БВП са си възвърнали нивата от 2000 година. Връщаме се в бокса и това е важно. Възможността да направим големи грешки е значително намаляла.

 

Последни новини
Още от Анализи