Проблемите на Twitter се задълбочават

Аджей Сундер, вицепрезидент телекомуникации Frost & Sullivan

Иконата на мобилното приложение на Twitter. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Иконата на мобилното приложение на Twitter. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Аджей Сундер, вицепрезидент телекомуникации Frost & Sullivan анализира резултатите на Twitter и възможностите за развитие на компанията в интервю за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 11 февруари 2016.


Кое не е наред тук, според вас с резултатите на Twitter?
Голямо разочарование.

Основните проблеми с Twitter са два.

  1. Потребителската база стагнира. Имаме 200 млн ..
  2. Средният доход от потребител. Ако сравните с някои други социални медии като Facebook или Instagram, Twitter не успява да увеличава печалбата си от потребител.

Сравнихме резултатите им с тези на други социални платформи. Донякъде това е несправедливо сравнение, защото Twitter е различен вид социална медиа в сравнение с Facebook, Instagram или подобни.

Проблемите му са потребителската база е фактът, че не може да намери нови модели на доходност.

 

Точно така и вероятно не трябва да гледаме ръста на потребителите. Ясно е, че това е особена група и вероятно пазарът е наситен. Но както казвате, въпросът е да извлечете колкото може повече пари от потребителите, които имате. За да монетизират тази потребителска база, те направиха доста неща. На какво според вас трябва да се концентрират сега?

Предизвикателството е в таймлайна и размера на туитовете.

Виждам проблем в това, че потребителите на Twitter не реагираха позитивно на новите промени, които компанията се опитва да предложи.

Базираните на реклама приходи, които Twitter постига - спонсорирани туитове или други форми са едно.

Но създаването на специфична общност и по-доброто монетизиране - в това не успява.

Twitter е специфична платформа. Увеличаването на потребителската база може би не е добрия начин да се гледа метриката.

Отново - трябва да се опитат да намерят нови модели на приходи, без да антагонизират съществуващата потребителска база.

Това за съжаление е голямото предизвикателство за Джак Дорси според мен.

 

Какво мислите за мобилната им стратегия?

Мобилната стратегия беше ок досега, но биха могли да постигнат много повече при мобайл. Например те опитаха sms-базирани туитове и в известен смисъл то работеше добре. Имаха по-добри приходи от тази услуга.

Но биха могли да потърсят много по-голяма мобилна стратегия. Повечето хора използват Twitter на мобилния си телефон, както правя и аз.

Сигурен съм, че повечето професионалисти правят същото. Монетизирането на този дял от мобайла би могло да се таргетира малко по-добре.

Било чрез спонсорирани туитове или други форми, които могат да намерят.

Това им липсва в сравнение с Facebook или Instagram.

Instagram разбира се, е изцяло мобилна платформа. Но Facebook успя да развие мобилната си стратегия много по-добре в сравнение с Twitter.

 

Преди няколко години Facebook не изглеждаше да има изобщо някаква мобилна стратегия, нали? Всичко се промени, когато откриха мощта на мобайл при търговията. Кажете ми още нещо, релевантен ли е Twitter? Беше хиперприложим преди няколко години. В момента също много се цитира, особено за изборите в САЩ например.

Twitter все още има приложение. Най-голямото му предимство спрямо останалите социални медии е в това, че е лайвстрийм - случва се на живо.

Ако искате да виждате на живо какво става нещо някъде по света, било президентски избори или Формула 1 в Сингапур, получавате в реално време реакциите и усещате, че присъствате на събитието.

Можете да следите лайвстрийма, да коментирате или да туитнете директно към някого. В този случай взаимодействието е малко по-оживено в сравнение с други платформи. И точно в това е предимството.

Twitter даваше малко объркващи сигнали след като висшето ръководство обяви, че иска да направи най-голямата платформа сред социалните медии.

За мен той не е най-голямата социална платформа в сравнение с останалите.

 

Последни новини
Още от Анализи