Кога и другите членки на ЕС ще поставят условия за оставане в блока

Действията на Великобритания може да накарат и други страни членки да последват този пример

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ако британският премиер Дейвид Камерън напусне срещата на върха на ЕС през следващата седмица със сделка, която да предоговори условията по членството на Великобритания в блока, в много други държави могат да поставят свои условия, за да не напуснат.

Антиевропейските партии в страните членки на ЕС набират скорост през последните години и несъмнено могат да се възползват от евентуалното споразумение, което Великобритания иска да постигне.

Двама високопоставени представители на ЕС, пожелали да запазят анонимност, са казали пред Bloomberg, че стратегията на Камерън да заплаши с напускане на ЕС и да постави условия за оставането на страна в блока, са направили впечатление на лидерите на останалите държави и някои виждат в подхода му начин да поставят свои собствени искания.

„Фактът, че Дейвид Камерън изрази редица опасения и на всички тях им беше обърнато внимание, създава политически прецедент. Британското предоговаряне трябва да бъде разглеждано в по-дългосрочен план – Камерън повдигна екзистенциални въпроси за бъдещето на ЕС“, каза Винченцо Скарпета, политически анализатор в базирания в Лондон мозъчен тръст Open Europe.

Икономическите основи на ЕС бяха разклатени от дълговата криза, а сега бежанската вълна създава ново напрежение сред страните членки на блока, което доведе до увеличаване на популярността на антиевропейските партии в тях. Това означава, че действията на Кемрън могат да бъде усетени далеч извън Великобритания.

Всички държави в ЕС биха могли да излязат със свои изисквания към общността и да заплашат с напускане, ако те не бъдат изпълнени.

Дания може да настоява за контрол върху миграцията, Финландия за по-централизирано вземане на решения от страна на ЕС, Полша за спиране на процеса на интеграцията в ЕС, а Италия за засилване на интеграцията и повече гъвкавост по отношение на бюджетната дисциплина. Унгария от своя страна може да поиска по-малко контрол от страна на Брюксел докато в Париж националистите искат по-голяма част от политиките да бъдат контролирани от Париж.

Великобритания е втората най-голяма икономика в ЕС след Германия и евентуално излизане на страната от съюза ще предизвика сътресения, но решението за компромис от страна на блока и задоволяване на всички условия, поставени от Камерън, може да постави началото на дълги преговори с други страни членки. Каквото и решение да бъде взето на срещата на върха през следващата седмица, то ще има сериозни последици за ЕС.

Последни новини
Още от Анализи