UniCredit: Действия на централните банки могат да тласнат акциите нагоре

Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гизони иска действия от големите централни банки

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

От началото на 2016 акциите в световен мащаб поевтиняват. Редица европейски пазари навлязоха на меча територия, като загубиха по над 20% спрямо последния връх, който достигнаха. Пазарите в Китай и Америка също не бяха подминати от разпродажбите, като особено във втората по големина икономика в света бяха силно изразени и дори се стигнат до затваряне на борсите в определени дни.

За да тръгнат акциите отново нагоре, инвеститорите „имат нужда от нова основа“, на която да стъпят и те търсят ясни сигнали от най-големите централни банки в света, каза главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гизони.

„Само една централна банка не е достатъчна. Има необходимост от силна координация между най-важните в лицето на американската, европейската, японската и може би китайската“, каза Гизони в интервю за Bloomberg.

„Не виждам определена логика на пазара в момента. За италианските банки ситуацията е по-критична в сравнение с други държави, но в момента всички европейски държави, всички банки в Европа, а също и в САЩ са под натиск“, каза главният изпълнителен директор на UniCredit.

Италианският банков сектор е сред най-губещите в Европа, като разпродажбите там бяха предизвикани заради големият обем лоши кредити, натрупани от италианските кредитори. Лошите кредити в Италия достигнаха 350 млрд. евро или около 17% от общия обем кредити в третата по големина европейска икономика. Държавна гаранция на лошите кредити на италианските банки, договорена от правителството на премиера на страната Матео Ренци и ЕС, може да започне да функционира до края на март, като тя ще позволи на италианските кредитори да свалят част от тежестта на лошите кредити върху балансите си.

Последни новини
Още от Анализи