Рисковано ли е да се инвестира в петрол и газ

Сам Марголън, Cowen and Company

Танкерът Мария в Корпус Кристи, Тексас, САЩ. 7 януари 2016. Photographer: Eddie Seal/Bloomberg Танкерът Мария в Корпус Кристи, Тексас, САЩ. 7 януари 2016. Photographer: Eddie Seal/Bloomberg

Сам Марголън, Cowen and Company за инвестициите в петрол и газ. Коментар за Мат Милън от Bloomberg на 10 февруари 2016.

 

Сега може би е моментът да се инвестира в акции в петролния и газов сектор. Говорихме с анализатора на Cowen and Company, Сам Марголън. Смятате ли, че би било разумно или е много рисковано да се инвестира в петрол и газ в момента?

И двете. По-рано видяхме, че данните са смесени и цените го отразяват. Разходите на петролните и газовите компании силно се понижиха. Хората най-после се почувстваха добре с прогнозата за предлагането, че имаме някакъв спад.

Но преди това бяха много мечи настроени към търсенето и подчертаваха глобалните прогнози.

Определено имаме смесени чувства.

Същевременно според мен компаниите, които ние харесваме - Exxon, Chevron и Shell са в много дълъг цикъл. Ако са позиционирани да реорганизират бизнеса си до 2017 или 2018, това би могло да съвпадне някакво стабилизиране и ребалансиране на пазара.

Смятам, че по отношение на момента, може да има някаква волатилност и да е рисковано, но в дългосрочен план, очакваме тези акции да се повишат.

 

Харесвате не само рафинериите, но и големите, интегрирани петролни полета. Това ли е изборът ви в сектора?

Рафинериите са под натиск заради опасенията за търсенето, за които ви казах. Данните за складовите запаси бяха доста негативни. Може да се обясни с фактора на времето и други сезонни проблеми.

Това, което е различно при рафинериите в този цикъл спрямо предишния е, че балансите им бяха трансформирани и компаниите са много здрави. Групата като цяло може да поеме известна волатилност в печалбите.

Смятаме, че активният сезон на ваканциите ще бъде добър за тях. Говорим за 12-18 месеца хоризонт спрямо петролните мейджъри, които вероятно са с кол 18-36 месеца.

 

Последни новини
Още от Анализи