Оптимизъм за пазарите

Централните банки предизвикват волатилността

Джонатан Голъб от RBC Capital Markets и Чарлз Пийбоди от Portales Partners в едно оптимистично интервю за Bloomberg

Трябва да ме убедите да остана за дълго на пазара, особено когато виждам такива графики... Тази би могла да представя и Tweeter, но независимо дали е на Tweeter или на Deutsche Bank, налице са предизвикателства, които ме карат да се питам защо да изпитвам ентусиазъм?

Има няколко елемента. На първо място, въпреки страховете, че печалбите стремително падат, като изключим енергийния сектор и свързаните с него акции, които наистина се представят много слабо, средните печалби на пазара са в рамките на 5%. Печалбите на компаниите надвишават прогнозите средно с 4,5% и вижте как реагира пазара, когато това се случи - той реагира нормално и стабилно.

На второ място, всички икономически индикатори сочат слаба икономика, но никаква рецесия.

Къде са възможностите, ако както вие така хубаво го казахте „добрите компании биха лошите макро данни“. Това да не е намек за битката около първичните избори в Ню Хампшир?

Не, не бих вмъкнал политическа алюзия в бележките си по печалбите.

Вие търсите добрите компании. Как се справят добрите компании?

Те са основно в икономическите сектори, които бележат ръст. Но ако погледнете и към тези, които аз наричам компании с „независим ръст“, тоест компании, които нямат нужда от силна икономика, за да имат добри печалби. Здравеопазване, новите технологични компании, нововъзникващи сектори всички те се справят добре. Както и компаниите със стабилен ръст, като тези които предоставят бизнес услуги. Това са компании, които са винаги необходими. Ето, компаниите за извозване на отпадъци са много стабилни.

Но добрата икономика винаги е предимство. Всички имат нужда от здрава икономика. Знам, че вие правите разлика между компании, които могат да оцелеят и слаба икономика, но днес Уилям Уайт, старши съветник към OЕCD, заяви: „свръх свободната монетарна политика на централните банки излага световната икономика на риск“. Включили ли сме в сметката непредвидените последици от негативните лихви или свръх свободната монетарна политика?

Ако разгледаме какво се случи със скоростта на парите, когато централните банки печатат пари, това е колапс. Така че, липсва търсеният ефект на стабилизиране на инфлацията и стимулиране на икономическия растеж, но се предизвиква волатилност на валутните пазари, волатилност на петролния пазар. Смятам, че сте абсолютно прави, че централните банки в усилията си да направят нещо добро, предизвикват волатилността, която преживяваме в момента. Може и да не са основната причина, но определено имат принос за нея.

Малко по-различна е прогнозата на Чарлз Пийбоди от Portales Partners

Мисля, че корпоративните печалби могат да спаднат с 30% до средата на 2017.

Защо смятате така? Заради приходната част или заради номиналния БВП?

Това определено е фактор. Голяма част от печалбите на корпорациите идва от финансов инженеринг, допускан от политиките за „лесните пари“ на централните банки. Съвсем обичайно е корпоративните маржове да спаднат с 30% по време на рецесия, а аз смятам, че тя ще настъпи през 2017.

Но също така смятам, че ще станем свидетели на двуцифрени лихвени ставки, при отсъстваща инфлация, отсъстваща ценова подкрепа за приходната част, но пък дълговете ще нараснат с 10-15%, особено при джънк книжата. Такъв дълг трудно ще се изплаща и ще видим много необслужвани кредити.

 

Последни новини
Още от Анализи