JPMorgan: ЕЦБ може да понижи депозитната лихва до -4.5%

Анализ на икономисти от JPMorgan показва, че лихвите по света може да паднат още много

JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

„Няма лимит“ по отношение на това колко централните банки могат да разхлабят паричните си политики. Това показват думите и действията на гуверньорите на ЕЦБ и Японската централна банка Марио Драги и Харухико Курода, които понижиха депозитните лихви до отрицателно ниво. Вече 5 централни банки по света поддържат негативна депозитна лихва, като освен ЕЦБ и BoJ това са Датската, Шведската и Швейцарската централни банки. Близки до отрицателно ниво са и лихвите в Чехия и Израел.

Анализ на икономисти от финансовата институция  JPMorgan показва, че централните банки могат да стигнат много по-далеч в разхлабването на политиките си. Това може да се случи, ако се използва система, която вече въведоха в Япония и се използва на някои места в Европа. Според тази система само част от резервите на банките в централните банки подлежат на негативни лихвени проценти.

Базирайки се на тази система, икономистите от JPMorgan изчисляват, че ако ЕЦБ се фокусира върху резерви равни на 2% от БВП на еврозоната, то депозитната лихва може да падне до -4,5%. В момента депозитната лихва също е отрицателна, но на доста по високо ниво от -0,3%.

Депозитната лихва в Япония по същия начин може да достигне -3,45%, а в Швеция -3,27%. Ако се наложи, Фед може да слезе до -1,3%, а Английската централна банка до -2,69%.

Ако сегашната система, по която се определя депозитната лихва в еврозоната остане непроменена, ЕЦБ може да свали депозитната лихва до -0,78%.

„За нас изглежда, че има още много накъде да бъдат свалени лихвите. Макар че върху централните банкери има сериозни ограничения, вярваме, че ще е грешка да подценяваме техния капацитет да действат и иновират“, пише в доклада на икономистите от JPMorgan.

Последни новини
Още от Анализи