Битката на републиканците за второ място в Ню Хемпшир

Марк Халпърин, Bloomberg politics

Първичните избори на Републиканската партия след Ню Хемпшър. Снимка: Bloomberg TV Първичните избори на Републиканската партия след Ню Хемпшър. Снимка: Bloomberg TV

Политическият анализатор на Bloomberg Марк Халпърин коментира представянето на кандидатите на Републиканската партия на първичните избори в Ню Хемпшир на 6 февруари. Хампърин прави анализа си на 8 февруари 2016 в студиото в Ню Йорк.

 

Какви са щетите за Марко Рубио след дебата в събота вечерта?

Зле е по кабелната телевизия, зле е в социалните медии. Определено зле е и при разговор с някои избиратели.

Дали щеше да е по-зле, ако беше изключен от втория дебат, това дори и съперниците му не могат да прогнозират.

Това е тежка битка между 3-4 мъже за второто място след Донълд Тръмп. Рубио е определено пострадал, но не толкова, че да отпадне от второто място.

 

Каква оценка давате на Рубио?

Тройка..

Той имаше добри моменти в дебата. Но той имаше една основна тема, която отразяваха в Ню Ингланд и Ню Хемпшир. Необяснимо изкуственото изпълнение на Рубио.

Кристи бе критикуван за неопитността си, както и затова, че повтаряше едно и също.

В отговор на това Рубио повтаряше едно и също отново.

 

С вас сме отразявали няколко избори в Ню Хемпшир. Имахме няколко пъти изненади, защото там има големи групи избиратели, които не са решили още и изясняват позицията си в последния момент. Така ли беше и тази година.

Ако ще има изненада при републиканците, мисля, че това ще бъде или Джеб Буш, на когото дадох 5+ или Джон Кейсик, на когото писах също 5+. Бившият губернатор на Флорида и бившият губернатор на Охайо. Един от тях може да излезе до солидно второ място.

Това би било изненадващо, защото и двамата изоставаха зад Рубио и Тръмп и би им дало преднина за Южна Каролина, ако съберат достатъчно дистанция с третото място.

 

Да говорим за набирането на финансиране. Казахме кой подкрепя кандидати като Крис Кристи в миналото, както и Джеб Буш. Те има силни поддръжници от Уолстрийт, които някак си се въздържаха сега. Казаха - я да си седя настрана, защото тук не е ясно какво става. Като видите някой да се представя добре като Крис Кристи в събота вечерта, мислите ли, че спонсорите отново ще се обадят?

Биха могли. Кристи има суперпакет, който ще го държи на повърхността - спонсорите са поели по-голямата част от рекламата му.

Хората от естаблишмънта - освен Крис, който има подкрепа от Уолстрийт и Тръмп се самофинансира - останалите обаче, Кайсик, Буш, Рубио и Кристи имат някаква финансова подкрепа от Уолстрийт, но както казвате, изчакват.

Рубио чака момента, в който може да се консолидират, но естаблишмънтът тук печели, при това повече от едно място. Може да са две-три, които ще получат шанса да потърсят отново Уолстрийт и да кажат, че е време Тръмп да бъде спрян, Крус да бъде спрян..

И четиримата ще имат проблеми с парите. Без значение колко добре се справят.

Защото е тежко да правиш кампания в Южна Каролина и се очакваш подкрепа от спонсорите.

 

Да видим демократите. Май че бившият президент Бил Клинтън свали ръкавиците срещу Бърни Сандърс.

Не иска да изгуби първичните избори в Ню Хемпшир. Иска жена му поне да намали разликата там, където биха могли да спечелят повече. Ню Хемпшир подкрепи кандидатурата му през 1992, съживи я и я върна в надпреварата през 2008.

Така че снощи, след като бе сравнително любезен с Бърни Сандърс, макар че го наричаше опонент на жена си преди това, той постави редица проблеми, които използваше кампанията на Клинтън.

Направи го не само, за да забави Сандърс, но за да се опита да канализира нещата за следващия двубой - след Ню Хемпшир - Невада и Южна Каролина, където Хилъри Клинтън ще се нуждае отчаяно от победа.

Без значение накъде е в момента, Бърни Сандърс след Ню Хемпшир има известна преднина, след като би Хилъри в щат, който в миналото бе добър към двамата Клинтън.

 

Сигурни ли бяха избирателите?

Има все още много избиратели, които не са решили. Където и да отида, чувам хората да казват - мисля си за Рубио и Буш, за Кейсик и Буш или за Кристи и Рубио. И дори някои казват, че виждат Сендърс или Кейсик или Клинтън и Кейсик.

Има много нерешителност.

Традиционно това е моментът, в който да се консолидират позициите.

При републиканците е друго, заради силното представяне на Кристи и слабото участие на Рубио. А Кейсик и Буш сякаш напредват също.

Можем да видим как нямаме един открояващ се кандидат, а всички получиха част от вота на избирателите, които още не са решили какво да правят. Затова имаме трима, вероятно четирима лидери, които са се прицелили към второто място. Никой не може да ви каже какво ще стане в Южна Каролина.

Вижте снимки от кампанията на Клинтън в Айова.

 

Последни новини
Още от Анализи