Vitol: Петролът между $40 и $60 за барел още 5-10 години

Интервю с главния изпълнителен директор на най-голямата независима компания за търговия с петрол

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на най-голямата независима компания за търговия с петрол и петролни продукти Vitol Иън Тейлър говори пред Bloomberg за ситуацията на петролния пазар и даде прогнозата си за развитието му пред следващите години. По думите му петролът ще се търгува в рамките на $40 до $60 долара за барел през следващите 5-10 години.

Все още се намираме в ситуация, в която предлагането на петрол е прекалено високо. Вероятно това няма да се промени скоро, в САЩ изграждането на мощности продължава, така че не мисля, че можем да кажем със сигурност, че цената е достигнала най-ниската си точка.

Ако трябваше да заложите парите си на определена цена, каква цена на брента бихте прогнозирали за края на годината?

48 долара за барел. И можете да се върнете и да ме убиете, защото съм сигурен, че греша.

Значи не смятате, че ще има рязко възстановяване в цената. Защо не?

Защото натрупаните петролни запаси по света в момента са на много високо ниво. Мисля, че ще отнеме много време докато тези запаси бъдат продадени. Никой няма да се събуди изведнъж и да види, че петролът е свършил. Запасите ще продължат да са сериозни.

Колко дълго ще отнеме намаляването на запасите и връщането до петрол на цена от 100 долара за барел?

Дали изобщо ще се върнем до цена от 100 долара за барел?

Има ли смисъл да си задаваме този въпрос?

Мисля, че да. Предлагането на петрол се увеличи и започваме да работим по-ефективно. Потреблението на петрол от САЩ намалява, не с много, но все пак намалява. Колите стават много-ефективни, както и самолетите. Има вероятност никога да не премиенм отново границата от 100 долара за барел. Аз съм в бизнеса от 45 години и в много малка част от тях петролът се търгуваше над 100 долара за барел. Освен това Китай се промени. Около 2005 растежът в Китай беше невероятен. Това се случи в момент, когато петролната индустрия не инвестираше и когато шистовият петрол не съществуваше. Този растеж и това изсмукване на ресурси обаче се промени.

Казахте, че очаквате в края на годината петролът да достигне 48 долара за барел. Накъде ще тръгнем след това през 2017 и 2018? В какви граници ще се движи петролът в средносрочен план?
 
Вероятно в границите между 40 и 60 долара за барел. Ако достигнем 60 долара за барел, някои от производителите, които излязоха от пазара, отново ще могат да се включат. Например шистовия петрол от САЩ. За нас беше ясно, че през следващата около една година  някои производители ще преустановят производството, просто защото цената е твърде ниска. Някои от тях обаче може да се върнат. Тук нещата стават много интересни. Производителите го разбират по-добре. Със сигурност ще се случи при цена над 50-55 долара за барел.

И докато петролът ще продължи да се движи между 40 и 60 долара за барел?

През годините може да има и спадове, но със сигурност 5 до 10 години.

 

Последни новини
Още от Анализи