Трябва да се премине през цикъла на отлив на инвестиции

Колин Хамилтън, директор Суровини, Macquirie Group

Indaba, ежегодната конференция на минната индустрия в Кейп Таун, Южна Африка. 8 февруари 2016. Photographer: Dean Hutton/Bloomberg Indaba, ежегодната конференция на минната индустрия в Кейп Таун, Южна Африка. 8 февруари 2016. Photographer: Dean Hutton/Bloomberg

Конференцията по въпросите на суровините Indaba започна работа в Кейп Таун в понеделник, 8 февруари 2016 на фона на забавен икономически растеж и глобален спад в цените. Ежегодното събитие, посветено на капитализацията и развитието на минния сектор в Африка е най-голямото инвестиционно събитие за минната индустрия в света.

Минни компании в Южна Африка обявиха намерения да съкратят хиляди работни места. Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че индустрията е изправена пред най-тежкия си период от години. Те казват обаче, и че сега е на-йподходящият момент да се инвестира, особено в Африка.

 

Коментар от Кейп Таун на Колин Хамилтън, директор Суровини, Macquirie Group - интервю за Гай Джонсън, Bloomberg. 8 февруари 2016.

Какво да очакваме от конференцията? Отстрани може би ще чуем нещо за оценката на активи. Ще имаме ли някакво разместване при суровините?

Определено имаме изясняване при суровините. Там сме под натиск от 3-4 години и най-после май ще се реши, че нещо трябва да се направи.

Смятам, че това е повече дело на финансовия сектор, отколкото други. В резултат вече ще се чува повече да се говори, че някои от тези активи се продават.

Компаниите правят каквото трябва, за да внесат ред в балансите си.

 

Колко време ще отнеме този процес? Колко време ще мине, преди предлагането да се балансира?

Трябва най-напред да преминем цикъла на големия отлив на инвестиции. В следващите 6 месеца всеки ще се опита да продава активи. Ще има някои победители. Други просто няма да успеят да продадат активи и хората ще трябва да вземат тежки решения спрямо тях.

Част от уравнението е китайската позиция. Китай говори за реформи в предлагането и поставяне на цели за всеки ден.

Видяхме го при стоманата, при въглищата, а аз смятам, че това е дълъг процес.

Сигурно ще се проточи в следващите 4-5 години.

Междувременно Китай ще продължава да оказва дефлационен натиск над много от тези пазари на суровини.

Последни новини
Още от Анализи