Опция за Фед ли са отрицателните лихви

Мнението на анализатори от Bank of America Corp и JPMorgan Chase & Co

Сградата на Федералния резерв във Вашингтон. 15 декември 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Сградата на Федералния резерв във Вашингтон. 15 декември 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Централните банки по света отвориха пътя за отрицателни лихвени проценти и в САЩ. След като Японската централна банка въведе отрицателни лихвени нива миналия месец, за да стимулира растежа и инфлацията, анализаторите претеглят възможностите на Фед в случай на криза. Ако най-голямата световна икономика отслабне толкова, че традиционните политически мерки не помагат, Фед може да обмисли сваляне на лихвата под нулата, смятат анализатори от Bank of America Corp и JPMorgan Chase & Co.

Стъпката би разширила инструментариума на институцията отвъд възможностите му по време на финансовата криза, пише Bloomberg. През 2012 експерти от Фед за Ню Йорк обявиха, че отрицателните лихви биха подтикнали населението да избягва да депозира средства в банките, отслабвайки финансовата система.

„Все още са разтревожени, но не толкова, колкото преди“, заяви Марк Кабана, стратег по лихвените проценти в Bank of America. Вероятността лихвите да паднат под нулата до края на 2017 достига близо 13% – най-високата поне от юли, показват данни на Bloomberg.

Майкъл Фероли, главен икономист на JPMorgan за САЩ, написа миналата седмица, че Фед може и да обмисли въвеждане на отрицателни лихвени проценти, защото петте централни банки, които са го направили –в Дания, еврозоната, Япония, Швеция и Швейцария, не са се изправили пред презапасяване от страна на индивидите или разрив на финансовия пазар. Именно това бяха рисковете, срещу които предупреждаваха анализаторите от Фед.

От Фед обявиха, че отрицателните лихви са възможни, макар и не вероятни в близко бъдеще. Председателят на институцията Джанет Йелън отбеляза през септември, че те не са основната политическа опция, но, че ще бъде обмислена, ако е необходимо.

Според анализатори Фед трябва да гарантира, че политиката не притиска твърде много банките, за които ще се окаже, че трябва да плащат, за да държат резерви при централната банка. „Също така ще се изисква преработване на правилата при аукциона на ДЦК“, коментира Кабана.

Въпросът за отрицателните лихвени нива няма да излезе на дневен ред освен ако страната не прояви признаци на изпадане в рецесия, което засега не се очаква. Данните от доклада в петък показват по-силен от очаквания ръст на заплатите стимулира затихване на тревогите за възможно икономическо забавяне.

„Докато не видя доказателства за обратното, ще се задържат очакванията ми, че американската икономика се справя с последния епизод на пазарната турбуленция, за да възвърне пътя си към умерен растеж“, коментира президентът на Federal Reserve Bank of Cleveland Лорета Местър.

Последни новини
Още от Анализи