Обама: САЩ е най-силната и здрава икономика в света

Президентът на САЩ говори от Белия дом

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Американският президент Барак Обама каза, че американската икономика е най-силната и здрава в света дори това да не се харесва на кандидатите за президент на републиканците.

„Съединените американски щати в момента разполагат с най-силната и здрава икономика в света. Знам, че този факт продължава да е неудобен за кандидатите на републиканците, които говориха за „гибел и отчаяние“ в Ню Хампшър (където се проведоха дебати между кандидатите за президент на републиканците и демократите б.р.)“, каза Обама в реч от Белия дом на 5 февруари.

„Това не означава, че нямаме още работа за вършене. В световната икономика налице е слабост. Китай преминава през преход, европейската икономика все още е бавна, а много от развиващите се пазари са изправени пред предизвикателства. Всичко това създава трудности за правенето на бизнес извън САЩ за много американски компании. Затруднява износа ни. Трябва да обърнем внимание на това и да предприемем умни ходове през тази година, за да продължим прогреса“, отбеляза Обама.

„Трябва да направим повече, за да сме сигурни, че прогреса, който постигаме, се усеща от всички и помага на хора с всякакви доходи. Бюджетът, който ще изпратя на Конгреса във вторник ще е такъв, че да сме сигурни, че ще продължим този прогрес. Между другото, говоренето с негативизъм за американската икономика не допринася за прогреса“, каза още Обама, като по този начин отново нападна позицията на кандидатите за президент на републиканците, които се изказаха негативно за икономиката на САЩ.

Безработицата в САЩ падна до 8-годишно дъно през януари – 4,9%, а новите работни места извън земеделския сектор са 151 000.

 

Последни новини
Още от Анализи