BoJ предупреждава за война по намаляване на лихвените проценти

Притесненията бяха изразени от членове на Комисията по паричната политика

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Членове на Комисията по паричната политика на Японската централна банка (BoJ) предупредиха, че може да се стигне до световна война по намаляване на лихвените проценти с останалите централни банки, предаде Finacial Times. 

Това стана ясно от „обобщението на мненията“ на 9-членната Комисия по паричната политика, която в края на януари изненадващо с 5 на 4 гласа реши да понижи депозитната лихва по свръхрезервите на банките до отрицателно ниво от -0,1%. 

„Притеснявам се, че въвеждането на негативни лихвени проценти може да доведе до конкуренция с централните банки в други страни за сваляне на лихвите по-дълбоко на негативна територия“, пише един от членовете на Комисията по парична политика на BoJ. 

„Гледайки напред, се притеснявам, че финансовите пазари ще очакват още понижения на лихвите на негативна територия, което ще доведе до объркване и несигурност сред финансовите институции и депозанти“, изрази притесненията си друг член на Комисията по парична политика на BoJ.

Освен Японската централна банка още 4 други централните банки по света прибегнаха до негативна депозитна лихва, като това са ЕЦБ, Шведската, Швейцарската и Датската централни банки. Може би войната, от която се опасяват членовете на Комисията по парична политика на BoJ вече е започнала. 

Последни новини
Още от Анализи